Veiligheid in Myanmar

Hier moet je rekening mee houden
Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Veiligheid in Myanmar

Over het algemeen is Myanmar een veilige bestemming om te rond te reizen. Er zijn een paar zaken over waar je rekening mee moet houden. Zo lang je je aan de regels houdt is er niks aan de hand en kun je zonder zorgen een prachtige rondreis maken door dit bijzondere land. Hier volgen een paar handige tips over veiligheid in Myanmar.

veiligheid in myanmar

Do’s & don’ts voor je veiligheid in Myanmar

Myanmar staat bekend om haar vriendelijke en gastvrije bewoners, prachtige tempels, fascinerende cultuur en waanzinnige landschappen. Het land is nog niet ontdekt door het massatoerisme. Het ministerie van toerisme doet er alles aan om toeristen te informeren over duurzaam reizen en probeert de negatieve impact van toerisme zoveel mogelijk te voorkomen. Meteen bij aankomst op het vliegveld word je met posters en een boekje geïnformeerd over de ‘do’s & don’ts for tourists’. Handig, want veel gebruiken zijn heel anders dan wij gewend zijn.

veiligheid in myanmar

Drinkwater en voedsel

Het kraanwater in Myanmar is niet veilig om te drinken. Maar gelukkig is het geen enkel probleem om gefilterd water te vinden om je flesje bij te vullen. In Myanmar wordt het doneren van water gezien als een goede daad. Dat betekent dat er overal op straat en bij de tempels tappunten staan om je flesje bij te vullen. Maak alleen gebruik van de grote, blauwe containers. Het gedoneerde water in de potten van aardewerk is niet betrouwbaar.
De hygiëne in sommige lokale restaurants in Myanmar is niet goed. Vermijd primitieve eettentjes die er vies en onverzorgd uitzien. Dat is vaak een teken dat de keuken er ook niet al te best aan toe is. Het eten in de betere restaurants en accommodaties in toeristische plaatsen is over het algemeen veilig. Let erop dat er geen ijsklontjes in je drankje zitten en dat het eten goed doorbakken is. Vraag bij verse sappen altijd of ze het zonder water klaarmaken.

Naast tips over veiligheid in Myanmar, vertellen we je ook waarom reizen met de trein en bus heel comfortabel is in het Aziatische land.

veiligheid in myanmar

Slangen en apen

Slangenbeten eisen elk jaar honderden levens in Myanmar. De meeste slachtoffers zijn bewoners van afgelegen gebieden die niet snel genoeg bij een ziekenhuis kunnen komen. Maar het kan geen kwaad goed op te letten als je een wandeling maakt in de natuur. Blijf op het pad en let op waar je je voeten neerzet

Rondom sommige tempels, zoals die op Mount Popa en de Po Win Daung Caves, wemelt het van de apen. De lokale bevolking heeft de gewoonte de dieren te voeren, dus de aapjes zijn altijd op zoek naar iets lekkers. Neem vooral geen voedsel mee als je één van deze plekken bezoekt. Lok de aapjes niet uit en let goed op je spullen. De aapjes kunnen erg agressief zijn. Ben je toch gebeten? Ga dan zo snel mogelijk naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Onveilige gebieden

Er zijn nog steeds regio’s in Myanmar die verboden zijn voor toeristen. Het gaat om het noorden en noordoosten en het noorden van de Rakhine staat. De meeste van deze regio’s zijn verboden toegang voor buitenlanders vanwege gewelddadige conflicten tussen etnische groepen en het Birmese leger. Ga niet naar de verboden gebieden.  Blijf op de hoogte van de verboden gebieden door reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen.

In Myanmar kun je prima plasticvrij reizen. Wij geven handige tips en delen ervaringen van reizigers.

veiligheid in myanmar

Veiligheid Myanmar: Criminaliteit en oplichting

Er staan hoge straffen op diefstal in Myanmar. Vooral als de locals iets stelen van toeristen. Het komt dan ook zelden voor dat toeristen beroofd worden van hun waardevolle spullen. Ook oplichtingspraktijken komen amper voor in vergelijking met andere landen in Azië. In de meer toeristische plaatsen, zoals Inlemeer en Bagan, kan het voorkomen dat gidsen en chauffeurs je zonder te vragen meenemen naar winkeltjes. Ze krijgen commissies als je iets koopt. In dat geval kun je vriendelijk duidelijk maken dat je daar geen behoefte aan hebt. In Yangon en Mandalay komt het voor dat locals zomaar een praatje met je komen maken om hun Engels te oefenen. Maar al snel verandert het gesprek in de vraag of je nog een gids nodig hebt. Dat is allemaal vrij onschuldig en kun je oplossen door met een vriendelijke glimlach te bedanken voor zijn of haar aanbod.

Beledigen van Boeddha

De Birmezen hechten veel waarden aan hun gebruiken en cultuur. Zo is het een vreselijke belediging om met je blote voeten richting een boeddhabeeld te wijzen en je mag de mantel van een monnik absoluut niet aanraken. Je zal er niet voor worden opgepakt, maar het wordt zeker niet gewaardeerd. Op heiligschennis daarentegen staan hoge straffen. Je kent vast het verhaal van die Nederlander die 3 maanden in de gevangenis zat, omdat hij de stekker van een versterker bij een boeddhistisch feest eruit trok. Een paar jaar geleden werd een Spanjaard het land uitgezet omdat hij een tattoo van Boeddha op zijn been had. Houdt er rekening mee dat religie een gevoelig onderwerp is en waag je er niet aan het geloof te beledigen.

Reisblogger Daisy maakte zich geen zorgen over haar veiligheid in Myanmar, maar twijfelde wel of ze moest gaan. Hier lees je over haar twijfel en waarom ze iedereen een reis naar Myanmar aanraadt.

Rohingya crisis

Veel reizigers vragen zich terecht af of het wel veilig is om naar Myanmar te reizen, nu zich daar een vreselijke crisis afspeelt. Het antwoord is ‘ja, het is veilig om Myanmar te bezoeken’. De Rohingya crisis concentreert zich in een klein deel van het land waar toeristen sowieso niet mogen komen. In de rest van het land is weinig te merken van wat zich in de provincie Rakhine afspeelt.
Er zijn reizigers die er bewust voor kiezen om Myanmar te boycotten vanwege de etnische zuiveringen door het leger. Voor wie twijfelt om te gaan is het goed om te bedenken dat honderduizenden Birmezen afhankelijk zijn van het toerisme. Sinds het land haar deuren heeft geopend voor buitenlandse bezoekers is het leven van veel bewoners positief veranderd. Plotseling zijn er banen, is de infrastructuur verbeterd en worden steeds meer regio’s aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Door nu massaal weg te blijven verliezen al die taxi-chauffeurs, hotelmedewerkers, serveersters, gidsen, schoonmakers, touroperators, restauranthouders en ticketverkopers hun baan. Door Myanmar te boycotten straf je de verkeerde mensen.

Je eigen Myanmar rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Myanmar? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Nwai, de reisexpert die uit Myanmar komt en veel tips over haar thuisland kan geven. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Nway.

Meer inspiratie voor je reis naar Myanmar

Wil je meer lezen over Myanmar en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de mooiste bezienswaardigheden in Myanmar of over de beste reistijd. Reisbloggers Daisy en Patrick reizen de hele wereld over en hebben ook in Myanmar veel gezien. Lees meer over hun geweldige avonturen.

Reisexpert Nwai in Myanmar helpt je graag bij het samenstellen van je ideale rondreis Myanmar. Geef Nwai je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

Veiligheid Myanmar

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!