Vietnam Fair & Groen

Wij geloven dat toerisme de wereld een beetje mooier kan maken mits het op een verantwoorde manier gebeurt. In de selectie van onze partners is aandacht voor duurzaam ondernemen een belangrijk criterium. In Vietnam werken wij samen met reisexpert Hang, zij werkt bij een kleinschalige lokale reisorganisatie. Zij probeert de lokale bevolking zoveel mogelijk bij je reis te betrekken. Zo heb jij een authentieke ervaring en de mensen daar hebben inkomsten.
vietnam duurzaam reizen

Hang, reisspecialist in Vietnam

Better Places brengt je rechtstreeks in contact met Hang, reisexpert ter plaatse. Zij kent Vietnam door en door en kan je perfect adviseren bij het samenstellen van je rondreis. Je boekt rechtstreeks bij een reisorganisatie in Vietnam. Makkelijk, voordelig én met alle insider tips.

Tips voor duurzaam reizen in Vietnam

Reizen is geweldig en toerisme draagt bij aan de economische welvaart in een land. Maar reizen kan ook nadelige gevolgen hebben voor de natuur en lokale gemeenschappen. Daarom is het goed om tijdens je reis regelmatig voor duurzame opties te kiezen.
Duurzaam toerisme draait om:

  • werkgelegenheid voor locals
  • het behoud van cultuur en natuur
  • om respect voor de lokale culturen
  • op de juiste manier omgaan met dieren
  • zo min mogelijk milieuvervuiling
  • kleinschaligheid

Ga je naar Vietnam? Hang, onze lokale reisexpert in Vietnam, geeft haar tips voor duurzaam reizen in Vietnam

the-global-goals

Sustainable Development Goals

Hang geeft haar tips aan de hand van de Sustainable Development Goals  (SDG’s) of Global Goals. Deze Werelddoelen zijn in 2015 opgesteld door de VN om de wereld tot een betere plek te maken. Voor 2030 moet er een einde komen aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. Om dat te bereiken is een goede samenwerking noodzakelijk, tussen bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden, universiteiten, scholen en jou!

vietnam duurzaam reizen

Doel 1 – Einde aan extreme armoede

Volgens de Verenigde Naties is het beëindigen van armoede het belangrijkste doel. Niemand mag in 2030 nog in extreme armoede leven. Extreme armoede betekent dat iemand minder dan 1,90 dollar per dag te besteden heeft. In veel landen of streken is toerisme een van de belangrijkste bronnen van inkomsten. Toerisme creëert werkgelegenheid in hotels, restaurants, transport en nog veel meer sectoren. In sommige landen is het toerisme essentieel geworden voor de hele economie van het land.

Community Based Tourism (CBT) in Vietnam

Community Based Tourism (CBT) is een manier om de lokale bevolking mee te laten profiteren van het toerisme in hun gebied. Zo komen niet alleen de lasten (drukte, vervuiling, gebruik van voorzieningen als water, elektra) maar ook de lusten (werkgelegenheid, ontwikkeling) bij hen terecht. Kleinschalige projecten geven je de mogelijkheid de lokale bevolking te leren kennen, hen echt te ontmoeten en meer te begrijpen van elkaars wereld. En is dát juist niet een van de redenen waarom je die verre reis wilt maken? Son, de baas van Hang, is voorzitter van de Duurzaam Reizen Club van Vietnam, een informele groep van touroperators die zich bezighoudt met verantwoord reizen. Zij leiden lokale gidsen op en trainen huiseigenaren op om gasten te ontvangen. In vrijwel elke rondreis Vietnam die wij aanbieden zijn bezoeken aan lokale gemeenschappen opgenomen.

Slapen bij de mensen thuis – homestay Vietnam

Verblijven in een homestay is een bijzondere ervaring waarbij je het echte leven ervaart. Deze homestay in Ngoc Son Ngo Luong is een onderdeel van een community-based toerisme project van het dorp en het Spaanse Fundación Promoción Social de la Cultura, dat gestart is in 2010. De mensen hier houden zich met name bezig met het verbouwen van rijst, en ze laten je graag zien wat voor gerechten ze hiermee maken.

vietnam duurzaam reizen

Doel 6  – Schoon water en sanitaire voorzieningen voor iedereen

Schoon drinkwater en goede en schone sanitaire voorzieningen hebben een positieve invloed op andere Global Goals zoals voedselveiligheid, onderwijs en gezondheid. Er is genoeg schoon drinkwater voor iedereen op de wereld, maar door problemen zoals een slechte infrastructuur of economie, sterven er elk jaar nog miljoenen mensen aan ziekten die veroorzaakt worden door vervuild drinkwater of slechte hygiëne.

Hervulbare waterfles mee op reis

Vanaf 2017 ontvangt iedereen die bij ons boekt een Dopper, een hervulbare waterfles. Dopper streeft naar een wereld waar mensen zich bewust zijn van het milieu, waar we actief de hoeveelheid plastic afval verminderen en waar iedereen, dicht bij huis en ver weg, toegang heeft tot veilig drinkwater. Van elke Dopper die Better Places aanschaft gaat een deel naar Simavi. Gezondheidsorganisatie Simavi werkt aan projecten ter bevordering van schoon drinkwater in de armste landen van de wereld. Lees meer

Doel 8  – Werkgelegenheid en economische groei

In veel landen betekent het hebben van een baan niet automatisch dat je aan armoede kunt ontsnappen. Doel acht richt zich op fatsoenlijk werk voor iedereen en duurzame en inclusieve economische groei. Dit betekent dat iedereen die kan werken de mogelijkheid moet hebben om te kunnen werken, onder goede werkomstandigheden. Deze banen moeten economische groei stimuleren zonder het milieu aan te tasten.

Tijdens de rondreizen in Vietnam worden zoveel mogelijk lokale gidsen ingezet. Hierdoor ontvangen de lokale bewoners inkomsten. Wij maken gebruik van kleinschalige hotels waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat. Het eten is overheerlijk en komt uit de omgeving. Wil je de natuur van Vietnam echt beleven, dan is een verblijf in een eco-lodge een aanrader.

Bijzondere overnachtingen in Vietnam

Verantwoorde keuzes maken klinkt ingewikkeld, maar dat hoeft het niet te zijn. Bij het kiezen van je accommodatie kun je hier al rekening mee houden, door te kiezen voor kleinschalige, mooi gelegen lodges die op een duurzame manier werken. In Vietnam heb je volop keuze.

Pu Luong ecolodge

In het Natuurreservaat Pu Luong, een bergachtig gebied met oneindig veel rijstvelden en kleine dorpjes waar de bevolking nog op een traditionele manier leeft, is onlangs een nieuwe lodge geopend; Pu Luong Retreat. Het is een van de weinige accommodaties in het gebied en biedt reizigers de kans om Vietnam te beleven in een vredige en afgelegen omgeving. De lodge is op een bijzondere manier gebouwd en brengt interessante verhalen met zich mee. Lees meer over de Pu Luong ecolodge

Mai Chau Ecolodge

Ten zuidwesten van Hanoi ligt de Mai Chau Ecolodge. Deze lodge ligt midden in een groene vallei met rijstvelden en vanaf je veranda heb je een prachtig uitzicht over de weelderige natuur. Het hotel is gebouwd met natuurlijke materialen en gaat daardoor naadloos op in het landschap. De Mai Chau Ecolodge heeft een mooi zwembad, de huisjes zijn luxe en je kunt er genieten van een fijne buitendouche. Lees meer over de Mai Chau Ecolodge

Doel 12 – Duurzame consumptie en productie

Doel 12 gaat over duurzaam beheer en efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Het produceren van onze goederen moet met het oog op de groeiende wereldbevolking veel handiger: ‘meer produceren met minder’. Duurzaam werken draait om het behoud van cultuur en natuur, om respect voor de lokale culturen.

Vietnam duurzame excursies

Wij willen je graag het echte Vietnam laten zien en tijdens je reis zul je altijd in contact komen met lokale gemeenschappen.

Fietsen in de Mekong-delta

Het is één van de meest milieuvriendelijke vervoersmiddelen en het is nog leuk ook: reizen met de fiets. Vietnam is ideaal om per fiets te verkennen, zeker in het vlakke zuiden. In de Mekong Delta kun je prachtige meerdaagse fietstochten maken en daarbij krijg je een mooi kijkje in het dagelijks leven van de Vietnamezen. Je fietst langs rivieren, over bruggen, door kleine dorpjes en passeert kleurrijke tempels. Je ziet hoe de Vietnamezen hun land bewerken en bezoekt drijvende markten. ’s Avonds slaap je bij mensen thuis, die je als bekroning op een mooie fietsdag heerlijke Vietnamese gerechten voorzetten.

Leer Vietnamees koken van een lokale kok

De geweldige keuken is alleen al een reden om onmiddellijk af te reizen naar Vietnam. Ter plekke kun je bovendien leuke kookworkshops doen, waarbij je leert om zelf de lekkerste Vietnamese gerechten op tafel te toveren. Niet ver van Hoi An ligt het kleine dorpje Tra Que, waar je onder leiding van een lokale kok aan de slag gaat. Je plukt verse ingrediënten van het land, bezoekt de markt en leert vier beroemde Vietnamese gerechten te koken. Het mooie is dat deze workshop helemaal in handen is van lokale ondernemers. Zo zorg je dat de lokale gemeenschap direct profiteert van het toerisme.

Bezoek een theeplantage

Als het gaat om natuurschoon, dan is het bergachtige noorden van Vietnam niet te overtreffen. Je ziet hier spectaculaire kalkstenen rotsformaties, maakt kennis met bergvolkeren en bezoekt kleurrijke markten. Bovendien kun je in de omgeving van Moc Chau een theeplantage bezoeken. Je overnacht bij een lokale familie thuis en je gastgezin leert je alles over het produceren van thee. Zo leer je een onbekende kant van het land én het leven van een Vietnamese familie van dichtbij kennen. Voor jou een onvergetelijke ervaring en voor de locals een mooie extra bron van inkomsten.

Te gast in Vietnam

Een goede voorbereiding op een verre reis is belangrijk. Het contact met de lokale bevolking zal aangenamer verlopen als je de lokale gebruiken van het land kent. Besef dat je als gast in een land verblijft waar vaak andere omgangsvormen en kledingvoorschriften gelden.
Via de boekjes van ‘Te gast in’ kom je meer te weten over de bewoners, hun omgangsvormen en levenswijze. Daarnaast bevat elke uitgave informatie over duurzaam toerisme, praktische reistips en een literatuuroverzicht. Informatie en bestellen

Doel 13 – Klimaatverandering aanpakken

Een van de belangrijkste problemen die we moeten aanpakken, is klimaatverandering. Klimaatverandering kent letterlijk geen grenzen; het treft elk land. Gevolgen waar elk land steeds meer mee te maken krijgt: droogtes, extreme stormen en overstromingen. Reizen per vliegtuig creëert wereldwijd welvaart en banen. Maar helaas produceert het ook CO2-uitstoot.

Bij een verre reis zorgt de vliegreis naar de bestemming voor het grootste deel van de totale CO2 uitstoot. De CO2 footprint van je vervoer en verblijf ter plekke is beperkt, zeker als je gebruik maakt van kleinschalige, duurzame accommodaties, eet in lokale restaurantjes en niet al teveel kilometers aflegt. Lees meer over de CO2 uitstoot per reis.

Reduceren en compenseren van CO2 uitstoot

Better Places compenseert de CO2 -uitstoot van al haar reizen. Wij compenseren niet alleen het landarrangement wat je bij ons boekt maar ook de uitstoot van de vlucht die nodig is om je bestemming te bereiken. Om de uitstoot in kaart te brengen maken wij gebruik van een carbon calculator die per reisonderdeel exact de CO2 uitstoot berekent. Better Places maakt jouw reis CO2 neutraal door te investeren in efficiëntere kooktoestellen in Ghana. Lees meer over het compenseren van CO2 uitstoot.

Doel 14 – Gezonde oceanen, zeeën en rivieren

Oceanen zijn met hun temperatuur, hun stromingen en hun onderzeese leven de motor van mondiale systemen die de aarde bewoonbaar maken voor mensen. Ze bedekken drie kwart van het aardoppervlak. Ons drinkwater, ons weer, klimaat, de kusten, veel van ons eten en zelfs de lucht die we inademen zijn afhankelijk van de zee.

Afval reduceren met Green Halong Bay

Een overschot aan afval is één van de grote risico’s van toerisme. Samen met Indochina Junk, aanbieder van bijzondere boottochten door Halong Bay, is Son betrokken bij het Green Halong Bay-project. De initiatiefnemers zorgen er samen met de lokale bevolking voor dat de hoeveelheid afval in Halong Bay beperkt blijft en op een verantwoorde manier wordt verwerkt. Ook wordt er mangrovebos aangeplant voor het behoud van de natuur.

Dopper en het beperken van plastic afval

Vanaf 2017 ontvangt iedereen die bij ons boekt een Dopper, een hervulbare waterfles. Hiermee willen wij de hoeveelheid plastic afval verminderen. In de meeste van de landen waar wij reizen organiseren is het niet mogelijk om water uit de kraan te drinken. Gemiddeld gebruik je tijdens een reis van twee weken minimaal 15 waterflesjes per persoon, zeker in de warme landen waar je veel moet drinken. Dit veroorzaakt een enorme hoeveelheid plastic afval. In veel landen wordt afval niet goed verwerkt en is zwerfvuil een groot probleem.
Helaas kun je in Vietnam geen water uit de kraan drinken.  Je kunt de Dopper vullen vanuit grote flessen water.  Daarnaast kun je op sommige plekken je waterfles bijvullen vanuit een grote hervulbare waterfles.  Als laatste optie kun je water koken en zodra het is afgekoeld kun je het gebruiken om je waterfles te vullen.

Doel 15 – Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit

Bescherm, herstel en bevorder het duurzaam gebruik van ecosystemen, beheer bossen duurzaam, bestrijd woestijnvorming en landdegradatie en draai het terug en roep het verlies aan biodiversiteit een halt toe.

De termen ‘eco’ en ‘duurzaam’ worden vaak door elkaar gehaald. Eco draait om toerisme dat geen schadelijk effect op de natuur heeft. Duurzaam toerisme is breder: hier gaat het om kleinschaligheid, geen schade voor natuur en cultuur, zorgen dat de lokale bevolking van het toerisme profiteert. De gidsen in Vietnam die trips begeleiden, kennen de natuur en cultuur heel goed. Zo kunnen ze reizigers goed voorlichten over de do’s en don’ts.

Duurzame souvenirs

Let erop dat je geen souvenirs koopt die van bedreigde dieren of planten zijn gemaakt. Ben je er niet zeker van, het is niet altijd makkelijk te zien, vraag het dan gewoon. Lees meer over foute souvenirs op de website van het WNF.

Diervriendelijke excursies

Wij bieden geen dieronvriendelijke excursies aan.  Door zelf geen ritjes op een olifant of zwemmen met dolfijnen in gevangenschap aan te bieden hopen we bij te dragen aan de afname van de vraag naar dit soort excursies. Lees hier meer over dieronvriendelijke excursies.

Doel 17 – Partnerschappen voor de doelen

Om alle doelen te behalen in 2030 moeten regeringen, bedrijven, burgers en organisaties samenwerken. Met onze reisspecialisten ter plaatse maken wij afspraken over de manier waarop we samen met hen ondernemen.

MVO Nederland

Better Places is partner van MVO Nederland, een kennis- en netwerkorganisatie die het bedrijfsleven stimuleert om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

Social Enterprise NL

Better Places is aangesloten bij Social Enterprise. Social Enterprise NL is aanjager van de beweging van sociaal ondernemers: ondernemers die kiezen voor maatschappelijke waarde.

Meer duurzame reistips Vietnam

Meer duurzame reistips lees je hier. Wil je een duurzame reis maken in Vietnam, aarzel dan niet om contact op te nemen met Hang. Tevens kun je bij haar terecht met al je vragen over duurzaam reizen Vietnam.

vietnam duurzaam reizen

Vraag een reisvoorstel voor een rondreis Vietnam aan

Bij Better Places kun je je eigen rondreis Vietnam samenstellen. Hiervoor kun je een reisvoorstel aanvragen, rechtstreeks bij Hang, onze lokale Vietnam specialist of stuur Hang een mailtje via hang@betterplaces.nl.

Rondreizen Vietnam

Heb je inspiratie nodig bij het samenstellen van je rondreis Vietnam? Bekijk onze reisideeën, gebaseerd op ervaringen van reizigers zoals jij. Lees meer over onze rondreizen Vietnam.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* verplicht veld

Je bent succesvol ingeschreven!