Homestay in Vietnam

Slapen bij de leukste familie van Vietnam
Ontvang een voorstel op maat

Slapen in de leukste homestay in Vietnam

In het zuiden van het uitgestrekte Vietnam vind je een bescheiden homestay in Cat Tien National Park. Dit beschermde natuurgebied is het thuis van insecten en amfibieën, inheemse vogels en de beroemde slingerapen: gibbons. Aan de rand van het natuurpark, in een klein dorp, woont Mr. Binh. Deze goedlachse zijdeboer heeft 2 kamers ingericht waar gasten vanuit de hele wereld mogen blijven slapen. Patrick en Daisy van All Day Every Daisy gingen op bezoek bij de homestay in Vietnam en werden verwelkomd met de grootste glimlach van het land.

homestay vietnam

Mr Thuat: vriend van de familie én van de natuur

Een taxi zet ons af bij het domein van Mr. Binh: Cat Tien Bridge Homestay. Mr. Thuat, een vriend van de familie, schudt onze handen. “Welkom in het familiehuis van Mr. Binh.” Hij helpt ons vertalen. De gastheer en zijn vrouw spreken maar een paar woorden Engels. Als bioloog zet Mr. Thuat zich al jaren in voor het behoud van het natuurgebied. Morgen neemt hij ons mee de jungle in. “We gaan in stilte genieten van de geluiden van de natuur.”

homestay in vietnam

Een magnifieke thuiskok

Als de avond valt worden we uitgenodigd in de huiskamer van Mr. Binh. Grote houten banken staan tegen de muur geschoven. Die worden niet gebruik. Eten doen ze in Vietnam op de grond. Mr. Binh kruist z’n benen en zakt soepel in kleermakerszit op de vloer. Onze stijve Hollandse benen moeten even wennen. Dan komt mevrouw Binh met een vol dienblad de keuken uit. Een grote pan rijst, schalen met groenten, aardappels en zelfs vegetarisch vlees worden voor ons neergezet. Om je vingers bij af te likken! “Uw vrouw is een great chef.” Ik wrijf over mijn buik om te laten zien dat ik heerlijk gegeten heb. Mr. Binh knikt trots en steekt zijn duimen in de lucht. We spreken niet dezelfde taal, maar hij snapt wat we bedoelen.

Twijfel je of een homestay iets voor jou is? Check onze vijf redenen waarom je echt eens bij de locals moet slapen.

homestay in vietnam

Homestay Vietnam – Vietnamese koffie

We hoeven hier geen wekker te zetten. De familiehaan waarschuwt ons als het tijd is om op te staan. We hebben goed geslapen in de simpele, maar comfortabele kamer. Op de houten veranda zit Mr. Binh klaar met zijn persoonlijke specialiteit: Vietnamese koffie. Hij is erom bekend in het dorp. Naast zijn zijdeboerderij en de homestay doet het familiehuis dienst als een lokaal koffiecafé. Een vijftal mannen drinkt gezellig met ons mee voor ze zich naar de rijstvelden haasten. Vol trots stelt Mr. Binh zijn vrienden voor, terwijl zijn vrouw met een grote glimlach de zoete koffie serveert.

homestay in vietnam

Mindfull door de jungle

“Zijn jullie klaar om de jungle in te gaan?” Thuat staat ons stipt op tijd op te wachten. Na een korte rit achterop de scooter en een snelle overtocht met het pondje, lopen we de jungle van Cat Tien in. “Ik noem deze wandeling mindfull trekking”, zegt de gids zachtjes. “Tijdens het lopen zijn we zo stil mogelijk. Dan jagen we de dieren niet weg én we zijn even helemaal alleen met onze gedachten en de geluiden van de jungle.”
In stilte wijst de bioloog ons op bijzondere planten, grote vlinders, insecten en eeuwenoude bomen. Af en toe heft hij zijn hand, als teken dat we moeten stoppen. Geconcentreerd luisteren we naar het geritsel van de bomen. Is het een gibbon?
Aan het einde van de wandeling, als we de hoop op het zien van een gibbon hebben opgegeven, duiken er onverwachts toch twee slingerende apen op. “Het zwarte mannetje probeert indruk te maken op het witte vrouwtje.” We zien het tweetal enthousiast om elkaar heen draaien. Wat een geluk dat we ze toch te zien krijgen.

Bij Mr. Binh thuis is het geen enkel probleem wanneer je liever geen vis en vlees eet. Hier vind je nog meer tips voor vegetarisch eten in Vietnam.

Vietnam Homestay – Een klein slokje rijstwijn

Bij thuiskomst zit Mr. Binh al op ons te wachten met het diner. Het feestmaal is zowaar nog uitgebreider dan de avond ervoor. We vouwen onze benen in kleermakerszit op het kleedje en scheppen onze bordjes vol. Mr. Binh kijkt ondeugend de kring rond. Vanachter zijn rug haalt hij een klein, plastic flesje gevuld met een helder drankje tevoorschijn. “Rijstvodka”, zegt Thuat lachend. “Dat drinkt hij het liefst elke dag. Maar ik denk dat hij het nog leuker vindt om het met jullie te delen.” Met het grootste plezier schenkt de vrolijke man voor iedereen een glaasje in. “Mot, Hai, Ba, Yo!”, schreeuwen we gezamenlijk, waarna we zelfgestookte drank achterover slaan. Één ding is zeker: hier ga ik vanavond goed van slapen.

Slapen bij de locals met The Local Package

Dit onvergetelijke verblijf bij Mister Binh en zijn familie organiseren wij in samenwerking met The Local Package. Oprichtsters en wereldreizigers Maaike en Marieke vinden het belangrijk dat de lokale bewoners ook profiteren van het toerisme. Tijdens hun vele reizen door Azië zagen ze maar al te vaak dat grote vastgoedhandelaren en rijke investeerders er met het geld vandoor gingen. Zij geloven dat het anders kan en richten The Local Package op. Op dit platform werken zij samen met de bewoners en organiseren ze kleinschalige activiteiten en homestay’s in Vietnam en andere plekken. De lokale bewoners zetten zich op hun beurt weer in voor hun eigen community en het beschermen van de natuur.

Ook benieuwd naar een rondreis in Vietnam?

Ben je benieuwd wat Vietnam nog meer te bieden heeft? Je reis in Vietnam kun je in overleg met reisspecialist Sunny samenstellen. Geef Sunny je wensen door en ontvang vrijblijvend een reisvoorstel op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk hier meer voorbeelden voor een rondreis door Vietnam of de beste reistijd in Vietnam.

Meer inspiratie voor je Vietnam rondreis

Geïnspireerd door de mooie homestay in Vietnam en wil je weten waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de bezienswaardigheden of het bruisende Hanoi. Voor reisbloggers Daisy en Patrick was hun verblijf bij Mr. Binh één van de hoogtepunten van reis door Vietnam. Hier lees je over hun mooie avonturen.

Reisexpert Sunny is specialist in het organiseren van individuele Vietnam reizen en helpt je graag bij het samenstellen van je ideale rondreis Vietnam. Geef Sunny je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

beste reistijd Jamaica

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!