Vietnam reistips om plasticvrij te reizen

Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

In de meeste landen buiten Europa kun je het water uit de kraan niet drinken. Het lijkt alsof je geen andere keuze hebt dan drinkwater te kopen in plastic flessen. Zeker in warme landen als Vietnam loopt het aantal plastic flessen wat je gebruikt dan al snel op. Hoe fijn zou het zijn als je niet bij hoeft te dragen aan de groeiende berg plastic afval en de plastic soep en je helemaal geen plastic flessen hoeft te kopen? Niet alleen plastic flessen, plastic afval in het algemeen is een groot probleem wereldwijd. De Top 3 van plastic afval dat in zee terecht komt bestaat uit flesjes, tasjes en rietjes! Als reiziger kun je helpen hier wat aan te doen, simpelweg door zo weinig mogelijk plastic afval te creëren. Wij geven je dan ook graag Vietnam reistips om je plastic gebruik op reis te verminderen.

“If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito.”

Je eigen rondreis Vietnam op maat

Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Hang, onze reisexpert in Vietnam. Ontvang vrijblijvend een reisvoorstel voor een Vietnam reis op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk onze voorbeelden van een rondreis Vietnam of de beste reistijd Vietnam.

vietnam reistips

Better Places bans the bottle

Better Places streeft ernaar dat onze reizigers in 2020 geen enkele (wegwerp) plastic waterfles meer gebruiken tijdens hun rondreis met Better Places. Reisexpert Agnes uit Peru bezocht Vietnam en ging voor ons de uitdaging aan. Zij nam de Lifestraw Go mee op reis.

Met de LifeStraw Go in Vietnam

Twijfelend schuif ik mijn nieuw aangeschafte waterfles meteen na aankomst in Hanoi onder de kraan en laat hem vollopen. Het moment is daar: ik ga Vietnamees kraanwater drinken. Niet zomaar, natuurlijk. Er zit een waterfilter in mijn fles. Ik ben nieuwsgierig en wat huiverig tegelijkertijd, gaat dit echt goed? De fabrikant belooft 99,999% van de bacteriën én 99.999% van de protozoa uit het water te halen. Toch vraag ik me af of ik me nog steeds lekker zal voelen na deze fles kraanwater. Ik haal diep adem en neem de eerste slokken… Hmm, dit smaakt verrassend fris eigenlijk, net als thuis! Ook merk ik geen rare smaakjes of geurtjes, precies waar de extra carbonfilter in de fles voor moet zorgen.

vietnam reistips

Niet overal toegang tot schoon drinkwater

Elke keer als ik in Nederland ben, merk ik weer dat het een voorrecht is water uit de kraan te kunnen gebruiken. Er zijn veel plekken op de wereld waar schoon drinkwater ver te zoeken is. Volgens Unicef zijn er nog steeds 663 miljoen (!) kinderen en volwassenen die geen schoon water kunnen drinken. Ook in Vietnam kun je beter niet uit de kraan drinken. Uit angst voor bacteriën en virussen wordt het kraanwater zo veel mogelijk vermeden. Op elke hoek van de straat vind je flesjes water voor een paar duizend Dong (omgerekend naar euro’s slechts een paar dubbeltjes). Lekker goedkoop, zullen de meeste toeristen denken. Sterker nog, op veel plekken krijgt men gratis flesjes water toegereikt, de dop ‘netjes’ verzegeld met nog meer plastic.

Voordelen

Ik vraag me af waar al dat plastic hier naartoe gaat, hoe groot zal die bult wel niet zijn? Gelukkig heb ik daar niet (zo veel) aan bijgedragen! Nu weet ik dat er met een goede waterfilter minder plastic op die bult bijkomt én dat het me in de portemonnee scheelt. Twee vliegen in één klap!

Na het lezen van een reizigersblog leek de LifeStraw Go voor mij dé manier om tijdens mijn eigen reizen die vreselijke plastic soep niet verder te vergroten. Ook was ik nieuwsgierig uit te vinden of het werkt. En ja hoor, ik heb het zelf kunnen ontdekken , het werkt echt! Na die eerste fles kraanwater in Hanoi was ik om. Huiverig? Niet nodig! Mijn hele reis lang heb ik door Vietnam overal alleen maar kraanwater gedronken en heb ik nergens last van gehad. Elke keer smaakte het precies zoals je het het liefst drinkt: fris, zonder smaakjes en puur.

De waterfles is ook ontzettend praktisch in gebruik, want de filter zit ín de fles, waardoor het gebruikersgemak top is: je vult de fles met kraanwater en klaar, je kunt er meteen uit drinken. Ideaal!
Vlak voor vertrek vul ik op het vliegveld nog eenmaal mijn fles met kraanwater. Zonder twijfel, deze keer. Met een goed gevoel verlaat ik het prachtige Vietnam dat er van mij geen plastic afval bij heeft gekregen.

In deze blog van Expeditie Aardbol lees je meer over het gebruik van de Lifestraw Go. Daarnaast legt dit filmpje van Lifestraw het gebruik van de Lifestraw Go goed uit.

Let op: Het filter doodt 99,99% van alle bacteriën en protozoa’s. Virussen worden echter niet tegen gehouden en die schakel je daarom chemisch uit met chloor. Chloor is bij de buitensportzaak verkrijgbaar onder de naam Hadex: vijf druppels in 1 liter water, schudden, een half uur laten staan en ook de virussen zijn dood.

vietnam reistips

Andere manieren om je water te zuiveren: de Steripen en Grayl waterfilter

Graag geven we je nog 2 opties om je water op een veilige manier te zuiveren. Een methode is het gebruik van een Steripen . De Steripen werkt op basis van ultraviolet licht en rekent in korte tijd af met 99,9% van alle bacteriën, virussen en protozoa’s. Je hebt een hervulbare waterfles met een brede opening nodig om met de Steripen door het water te kunnen roeren. Het kost ongeveer anderhalve minuut om een liter water te zuiveren. Ook een goede methode is de Grayl waterfilter, volgens de makers de heilige graal onder de waterfilters. Met dit waterfilter kun je elk type (zoet) water veilig drinken. Het werkt als een french press koffiemaker: je drukt het waterfilter naar beneden en wanneer je dat doet, verwijdert het filter bacteriën, virussen, chemicaliën en zware metalen uit het water. Het nadeel van de Grayl  is dat het filter slechts 150 liter water filtert.

Meer lezen over water zuiveren?

De drie mogelijke ziekteverwekkers in drinkwater zijn virussen, bacteriën en protozoa. In dit artikel lees je over welke maatregelen je kunt nemen om te voorkomen dat je ziek wordt door het drinken van water.

Vietnam reistips: Neem ook een herbruikbare waterfles mee op reis

Onderweg zul je ook op veel plaatsen grote hervulbare watercontainers tegenkomen, waar je je waterfles kunt bijvullen. Better Places reisspecialist Hang stimuleert de hotels waar we mee samenwerken om deze watercontainers te plaatsen. Ook zijn sommige hotelkamers voorzien van een waterkoker. Gekookt kraanwater is eveneens veilig om te drinken (je thee of koffie wordt immers ook met gekookt kraanwater gemaakt). Hier kun je dus ook je waterfles mee bijvullen.

vietnam reistips

Laat de gratis plastic flesjes op je kamer staan

Sommige hotels zetten bij wijze van service één of twee plastic flesjes water op je nachtkastje. Gebruik je ze, dan staan er de volgende dag netjes weer nieuwe flesjes. Laat deze staan en vul je eigen fles bij. Meestal kun je in de ontbijtzaal je waterfles bijvullen. Lukt dat niet vraag dan bij de receptie waar je je fles kunt bijvullen met drinkwater. Zo heb jij op een overnachting in ieder geval weer plastic bespaard.

vietnam reistips

Meer Vietnam reistips voor het verminderen van plastic afval

Buiten het verminderen van het gebruik van plastic flessen, kun je natuurlijk ook je steentje bijdragen om het gebruik van plastic in het algemeen te verminderen. Hieronder een paar praktische tips:

  • Neem je eigen boodschappentas mee. In veel winkels krijg je automatisch een plastic zakje bij je boodschappen. Wanneer je een eigen tas bij je hebt, kun je een plastic zakje gemakkelijk weigeren. Dit scheelt een hoop plastic! Er zijn in Nederland handige opvouwbare en super lichte draagtassen te koop.
  • Weiger plastic rietjes in drankjes. Een rietje lijkt klein, maar rietjes dragen wel degelijk voor een belangrijk deel bij aan de plastic soep in de oceanen.
  • Op je hotelkamer liggen vaak toiletartikelen in plastic verpakkingen. Gebruik alleen wat je nodig hebt en gebruik zo veel mogelijk je eigen shampoo ed.
  • Koop je onderweg een flesje frisdrank, dan is een glazen fles of een blikje beter dan een plastic flesje.

vietnam reistips

Spread the word!

Samen bereiken we meer. Ben je enthousiast over jouw methode om gebruik van plastic te verminderen, deel dat dan met anderen. Ook kun je het hotel waar je verblijft erop aanspreken als ze bijvoorbeeld als service wel gratis waterflessen op je kamer hebben gezet, maar er nergens een watercontainer staat waar je je eigen fles kunt bijvullen. Leg de ober uit, waarom je geen rietje wil, en de winkelbediende waarom je geen plastic zakje wil. Als veel reizigers hierop wijzen, dan komt de boodschap vast en zeker over!

Ben jij iemand die graag reviews achterlaat op sites als Tripadvisor, en het hotel heeft wel een water container, dan is het leuk om dat als pluspunt te vermelden.

Deel foto’s van het bijvullen van je fles of Lifestraw op Instagram en Facebook en gebruik de hashtag #betterplaces. Ook kun je de hashtags #banthebottle #keepouroceansclean #refillmybottle #planetorplastic en #refillnotlandfill gebruiken.

Jouw Vietnam reistips om het gebruik van plastic te verminderen

Wij zijn heel benieuwd naar jouw favoriete methode om het gebruik van plastic in het algemeen en waterflessen in het bijzonder te verminderen. Welke van bovenstaande Vietnam reistips is jouw favoriet? Of heb jij een andere tip, die we nog niet hebben vermeld? Laat het ons weten via facebook of Instagram of mail ons op info@betterplaces.nl.

Reisexpert Sunny is specialist in het organiseren van individuele Vietnam reizen en helpt je graag bij het samenstellen van je ideale rondreis Vietnam. Geef Sunny je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!