Vijf redenen waarom je beter een directe vlucht kunt boeken

Het klinkt zo aantrekkelijk: geld besparen door een vlucht met één of meerdere tussenstops te boeken. Maar geld is niet altijd het belangrijkste. Een directe vlucht boeken met een nieuwer vliegtuig kost je misschien wat meer, maar je zorgt wel voor een forse vermindering van de CO2-uitstoot van je reis. Er zijn nog meer redenen om een directe vlucht te boeken en die zetten we hieronder voor je op een rij.

1. Je reis veroorzaakt veel minder CO2-uitstoot

Zo’n 90% van alle CO2-uitstoot van een reis wordt veroorzaakt door de vlucht. Voor de toekomst van de aarde is het belangrijk om tijdens het reizen duurzame keuzes te maken. En dat begint al bij je vliegreis. Op een verre reis scheelt het tot 50% CO2 uitstoot als je kiest voor een directe vlucht boeken met een nieuw vliegtuig. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden stoot 23.000 kg CO2 per jaar uit. Reis je bijvoorbeeld naar Colombia met de rechtstreekse vluchten van KLM, dat met relatief nieuwe toestellen vliegt, dan stoot je 1014 kg CO2 uit. Kies je voor Swiss/Lufthansa, dan maak je een tussenstop, vlieg je de langste route en vlieg je met een ouder toestel. Je uitstoot is dan 2023 kg CO2. Dat scheelt behoorlijk.

2. Een directe vlucht is sneller en meer ontspannen

Je wilt natuurlijk het meeste uit je kostbare vakantiedagen halen. Zonde om die in het vliegtuig door te brengen! Met een directe vlucht ben je sneller op je bestemming en je komt beter uitgerust aan. Bovendien is direct vliegen veel relaxter. Je hoeft je geen zorgen te maken over aansluitingen of vertragingen, maar bent in één vlucht waar je moet zijn.

4. De kans dat je bagage meteen aankomt is groter

Hoe meer tussenstops, hoe groter de kans dat je bagage ergens tussen wal en schip valt. En niets zo vervelend als een koffer die bij aankomst niet op de bagageband ligt. Extra voordeel van een directe vlucht boeken is dus dat de kans veel kleiner is dat er iets mis gaat met je bagage, een fijn idee. Kortom: als je rekening houdt met het milieu en met je eigen comfort, dan is een directe vlucht boeken je beste keus.

3. Je bespaart geld (en verveling) op vliegvelden

Wat je ook wilt kopen op een vliegveld, het is allemaal duur. Tijdens tussenstops geef je eigenlijk altijd teveel geld uit, want je wilt toch iets eten of drinken tijdens het wachten, of even gaan winkelen. Zonde van het geld, dat je op je bestemming veel beter kunt besteden. Bovendien zijn tussenstops vaak saai. Je hangt op rare tijden uren rond op het vliegveld, als je veel liever zou willen slapen in het vliegtuig.

5. Je hoeft geen extra visa te regelen

Reis je via een ander land, dan kan het zijn dat je extra documenten nodig hebt voor het land waar je een tussenlanding maakt, zoals een (double entry) visum. Dit is zeker het geval indien je via de Verenigde Staten reist. In dit geval dien je voor vertrek een ESTA  (Electronic System for Travel Authorization) aan te vragen, toestemming om zonder visum het land te bezoeken. Voor 38 landen geldt deze zogenaamde “visa waiver”, voor andere nationaliteiten is een visum vereist. Ook aan deze ESTA zijn voorwaarden verbonden, zo mag je niet na 1 maart 2011 in onder meer Iran, Irak, Soedan, Syrië, Libië, Somalië of Jemen zijn geweest. Ook in dit geval is een visum vereist. Deze rompslomp voorkom je door rechtstreeks naar je bestemming te reizen.

Tips: zo ga je duurzamer om met je vliegreizen

Als het gaat om duurzamer reizen, kun je meer doen dan alleen een directe vlucht boeken. Ook deze tips helpen om je CO2-uitstoot door vliegreizen te verminderen.

  • Indien mogelijk, kijk dan ook naar het type vliegtuig van je vlucht. Vlieg je met een nieuw vliegtuig, dan is dat niet alleen milieutechnisch een betere keuze. Het is ook een stuk comfortabeler én het geeft een veiliger gevoel. De stoelen zijn vaak fijner en ruimer, je kunt eventueel stoelen met nog meer ruimte bijboeken, de motoren maken minder herrie en je hebt een uitgebreid entertainmentsysteem van goede kwaliteit. Een vlucht naar de andere kant van de wereld gaat nu eenmaal een stuk sneller als je een paar goede films kunt kijken.
  • Combineer je vakantiedagen. Je kunt elk jaar twee keer een vliegvakantie van twee weken boeken, maar je kunt er ook voor kiezen om één keer vier weken te gaan. Dat scheelt je minimaal twee lange vluchten en je hebt ook nog eens meer tijd om een land goed te leren kennen.
  • Als je een weekendje weg wilt, is het niet per se nodig om helemaal naar Spanje te vliegen. Een weekendje Gent, Maastricht of Texel is ook heel leuk en daar kun je gewoon met de trein, auto of boot naartoe. Nederland heeft enorm veel te bieden als het om weekendtripjes gaat, net als België en Duitsland.
  • Neem voor afstanden onder de vijfhonderd kilometer niet het vliegtuig, maar kijk naar alternatieven. Met auto, bus of trein kun je ook op je bestemming komen. Onlangs is een nieuwe site gelanceerd die je helpt met zoeken naar alternatieven: greentickets.app.
  • Sowieso heeft reizen met de trein veel voordelen. De trein is comfortabel, snel, heeft vaak wifi en is een relaxte manier van reizen. Je ziet het landschap aan je voorbij razen en als je wilt kun je zelfs nachttreinen boeken. In de trein slaap je prima.

Better Places compenseert CO2-uitstoot van je reis

Better Places is de eerste reisorganisatie in Nederland die de CO2-uitstoot van al haar reizen compenseert. Met behulp van een carbon calculator berekent Better Places de exacte CO2-uitstoot van een reis. Die uitstoot wordt gecompenseerd door te investeren in efficiëntere kooktoestellen in Ghana. Dit project voldoet aan de Gold Standard, het strengste duurzaamheidskeurmerk voor wereldwijde CO2-reductieprojecten.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!