Vrijwilligerswerk tijdens je vakantie: doen of niet?

In Engeland en de VS is het al immens populair, en ook in Nederland wordt het steeds populairder: Voluntourism – reizen combineren met vrijwilligerswerk. Het klinkt allemaal zo goed, want je gaat mensen helpen. Toch is vrijwilligerswerk tijdens je vakantie niet altijd zo mooi als het lijkt.

Zo is er de afgelopen tijd steeds meer aandacht voor deze vorm van vrijwilligerswerk gekomen. Deze documentaires laten zien dat voluntourism soms meer kwaad doet dan goed. Veel mensen realiseren zich niet dat het doen van vrijwilligerswerk in een weeshuis onbedoeld negatieve effecten kan hebben.

Voor wie doe je het eigenlijk?

Voluntourism of vrijwilligerswerk tijdens je vakantie is een term die eigenlijk beter omschreven kan worden als “leervakanties”. Bedenk dat jij met name veel zult leren van het werken in een vreemde cultuur. Oordeel niet te snel over de dingen die anders zijn dan thuis. Lees het artikel over cultureel onbegrip. Een goede voorbereiding is belangrijk en vrijwilligerswerk moet aan een aantal voorwaarden voldoen, wil het ook daadwerkelijk goed zijn voor beide partijen.

Een aantal criteria:
– Het mag niet zo zijn dat jij als vrijwilliger een baan inneemt die een local eerst had, of had kunnen krijgen.
– De normale gang van zaken in bijvoorbeeld een ziekenhuis of school mag niet verstoord worden.
– Zoek werkzaamheden die aansluiten bij jouw kennis en vaardigheden, zodat je ook echt iets kunt bijdragen.

Daarnaast is er een streng beleid nodig wat betreft de omgang met kinderen jonger dan 12 jaar. Responsibletravel heeft zo’n beleid. Alleen professionals mogen in een weeshuis helpen en het minimumverblijf is één maand. Het weeshuis moet van haar kant ook een child protection policy hebben, zodat misbruik op alle manieren voorkomen kan worden. Voor sommige weeshuizen zal het nieuwe beleid betekenen dat zij hun deuren moeten sluiten,  de goede weeshuizen zullen een certificering krijgen.

vrijwilligerswerk tijdens vakantie

Vrijwilligerswerk en dieren

Niet bij alle vormen van vrijwilligerswerk tijdens je vakantie vind je zoveel tegenstrijdige elementen. Tijdens het vrijwilligerswerk met dieren werk je mee aan het behoud van diersoorten.

In Costa Rica kun je bijvoorbeeld meehelpen op een project dat de zeeschildpadden beschermt. Bij zo’n project ben je onder andere verantwoordelijk voor nachtelijke patrouilles en de bescherming van jonge schildpadjes tegen roofdieren. Soms mag je helpen bij het uitzetten van de schildpadjes. Of help bij een project in Zuid-Afrika, waarbij je de katachtigen beschermt door jagers op te sporen en voorlichting te geven aan de lokale bevolking over hoe je het beste samen kunt leven met deze roofdieren. Er zijn genoeg organisaties die vrijwilligerswerk met dieren aanbieden; het is een prachtige ervaring waarmee je veel partijen helpt, en je krijgt er zelf ook een onvergetelijke tijd voor terug!

Let op dat je niet op een zogenaamde “knuffelfarm” gaat werken, waarbij je dieren (bijvoorbeeld leeuwen) met de fles voedt en met ze wandelt; dit draagt namelijk weinig bij aan natuurbehoud. Lees meer over knuffelfarms op de site van Stichting Spots.

vrijwilligerswerk tijdens vakantie

Meer informatie over vrijwilligerswerk tijdens je vakantie

  • Met haar middelbare schooldiploma op zak en een hoofd vol ambities en inspiratie besloot Daisy op negentienjarige leeftijd eerst te werken en te reizen, voor ze ging studeren. Ze koos voor Engelse les geven in India. Lees haar openhartige verhaal over vrijwilligerswerk in India
  • Anna McKeon werkte zelf als vrijwilliger in een weeshuis in Kenia en Thailand en voert nu campagne om voluntourism tegen te gaan. Lees haar blog.
  • In deze Youtube video worden de mogelijk negatieve effecten van vrijwilligerswerk uitgelegd, maar ook hoe je mensen wél kunt helpen.
  • Daniela Papy woonde zes jaar in Cambodja en heeft veel ervaring met vrijwilligerswerk. Beluister hier haar speech en ontdek hoe zij het roer omgooide.
  • Renske de Greef schreef een grappige roman over vrijwilligerswerk in Afrika. Met hoge verwachtingen en weinig kennis van zaken vertrekt Guusje samen met een vriendin naar een weeshuis in Tanzania. Guusje weet niet precies wat ze daar aan zal treffen, maar ze hoopt op innerlijke wijsheid, louterende levenservaring en vooral veel exotische seks. Daar aangekomen merkt ze dat alles een stuk ingewikkelder is. En je ziet nog eens wat
  • De weeshuisindustrie in Cambodja groeit, Better Care Network raadt reizigers af een weeshuis te bezoeken omdat het ertoe kan leiden dat kinderen hechtingsproblemen krijgen. Lees hier meer over waarom het afgeraden wordt.
  • Een aanrader is het dossier over voluntourism op Mondiaal Nieuws. MO* spreekt met jongeren die tijdens hun vakantie weeshuizen gaan bouwen of in het Zuiden lesgeven, neemt de maat van de vrijwilligersprojectenmarkt en gaat na of de gastlanden wel zitten te wachten op westerse weldoenertoeristen. Lees meer

vrijwilligerswerk tijdens vakantie

Documentaires over vrijwilligerswerk tijdens vakantie

Last Minute weeshuis
Drie vrijwilligers reizen af naar Cuzco in Peru om  vrijwilligerswerk te doen in een weeshuis. De documentaire bekijkt vrijwilligerswerk vanuit verschillende perspectieven;  niet alleen vanuit de vrijwilligers, maar ook vanuit de projecteigenaren en kinderen. Bekijk de trailer hier.

Thank you for your donations
In Cambodja maakten Eline en Carolien een documentaire over het zogenaamde “Weeshuis toerisme”, een bizar fenomeen waarbij kinderen van het platteland worden gehaald om vrijwilligers te entertainen. 3 op de 4 kinderen is niet eens wees, maar het kind zit daar toch, omdat de ouders beloofd werd dat hun kinderen een goede opleiding zouden krijgen. Zij krijgen echter heel wat anders; verwaarlozing, mishandeling en kans op misbruik. Bekijk de trailer hier.

 

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!