Waarom gaan wandelen in Roemenië?

  • Ongerepte natuur
  • Kans om beren te spotten
  • Perfect voor alle niveaus
  • Overnacht in knusse berghutten

Wildernis en ongerepte natuur

De Karpaten zijn zo’n 1500 kilometer lang; ongeveer 900 kilometer daarvan vind je in Roemenië. De meeste Roemeense nationale parken liggen in deze bergketen, waaronder Buila-Vânturarita, Ceahlău, Retezat en Piatra Craiului. Het mooie van deze ongerepte bergen is dat de natuur hier onaangetast is. Er zijn weinig verharde, onderhouden wandelpaden op deze plekken. Je zult dus soms over een omgevallen boom of langs een rots op het wandelpad moeten klimmen. Maar het betekent ook dat je de natuur in haar puurste vorm kunt ervaren.

Berensporen tijdens het wandelen

Tijdens het wandelen in Roemenië kun je veel dieren in het wild tegenkomen. Op hoge bergtoppen kwam ik berggeiten tegen, die zich op de meest elegante en vreemde manieren langs de steile rotsen manoeuvreren. Herten met gigantische geweien. Vluchtige vossen. Indrukwekkende uilen die aan het einde van de middag ontwaken. Er leven zelfs wolven en lynxen, al is de kans heel erg klein dat je die tegenkomt. Maar het is niet ongebruikelijk dat je tijdens het wandelen in Roemenië een paar afdrukken van beren tegenkomt. Ik ben ze meerdere keren tegengekomen. De eerste keer dat ik een afdruk zag dacht ik dat het een mensenhand was. Soms dacht ik dat het een hondenafdruk was. Maar als je eenmaal weet hoe een afdruk van een beer eruitziet zul je die snel genoeg herkennen tijdens het wandelen in Roemenië.

Ben je op zoek naar de ultieme rondreis door Roemenië? Bekijk onze voorbeeldreizen voor meer inspiratie.

Wandelen Roemenië: Beren in Roemenië

Roemenië heeft een van de grootste berenpopulaties in Europa. De Karpaten zijn namelijk een uitstekende leefomgeving voor de bruine beer. Bruine beren zijn van nature geen agressieve dieren, maar het is zeker verstandig om je van tevoren in te lezen over wandelen in gebieden met beren. De kans dat je er een tegenkomt tijdens het wandelen in Roemenië is klein, maar aanwezig.

Veilig wandelen in Roemenië

Een bruine beer in Roemenië zal niet zomaar een mens aanvallen. Maar wanneer de beer zich overvallen voelt of ergens van schrikt kan hij wel agressief reageren. Beren denken namelijk niet na over hun acties: ze reageren. Het is daarom slim om altijd veel geluid te maken, zodat je de dieren in de omgeving laat weten dat jij aanwezig bent. Beren mijden mensen, dus geef ze ook de kans om jou te vermijden. En het is verstandig om geen deodorant of sterke geurtjes te gebruiken. Beren kunnen mensen namelijk van kilometers afstand ruiken als de wind goed staat. En als ze jouw shampoo met aardbeien- of vanillegeur ruiken kan dit ze juist aantrekken. Wandel tot slot niet in de late middaguren en het donker. De meeste beren in Roemenië zijn aan het einde van de dag actief, juist om mensen zo veel mogelijk te vermijden. Met name in de heuvelachtige bossen rondom Brasov vind je veel beren. Tijdens zo’n tour krijg je niet alleen meer informatie over beren, maar zie je ook met eigen ogen dat ze minder agressief zijn dan dat veel mensen denken.

Wandelingen voor beginners en gevorderde wandelaars

Er zijn ontzettend veel bergtoppen die je kunt beklimmen in Roemenië. Avontuurlijke wandelaars zullen zich hier dan ook prima vermaken. Het is voor mij onmogelijk om een favoriet natuurgebied in Roemenië te kiezen. De bergen van Iezer-Păpușa en de stilte die je daar ervaart zijn magisch. De bergen van Ciucas bestaan uit indrukwekkende rotspartijen waar je uren naar kunt staren. En de bergrug van Piatra Craiului biedt op een heldere dag een prachtig uitzicht.

Wandelen in Roemenië is de perfecte manier om echt tot rust te komen tijdens je vakantie. Hier lees je meer over de voordelen van slow travel.

Wandelen in Transsylvanië

Wie liever niet de bergen in trekt heeft nog genoeg wandelmogelijkheden in Roemenië. Het platteland van Transsylvanië is bijvoorbeeld een plek met weinig hoogteverschil, waardoor wandelen hier geschikt is voor jong en oud. Onderweg leer je hoe het dagelijks leven op het platteland is. Je ziet bijvoorbeeld hoe de traditionele hooibalen worden gebouwd. En reken er maar op dat je onderweg een keer een schapenkudde met een herder tegenkomt. Zorg ervoor dat je voldoende afstand houdt en de herder laat weten dat je in de buurt bent.

Bovendien kun je het wandelen in Transsylvanië combineren met verschillende bezienswaardigheden. Denk aan het Bran Kasteel – dat beroemd is geworden door de verhalen over Dracula, het Peles Kasteel aan de voet van het Bucegigebergte en de weerkerk van Biertan. Ook een wandeling rondom het Bâleameer, gelegen in de bergen van Făgăraș, kun je in de zomermaanden combineren met een bezoek aan een van de mooiste autowegen ter wereld: de Transfagarasan.

Wandelen Roemenië: Overnachten in de bergen

Het is gemakkelijk om te overnachten in de bergen tijdens een meerdaagse wandeling in Roemenië. De meeste bergen hebben enkele berghutten, de zogenoemde cabana’s. In een cabana kun je goedkoop overnachten, vaak op idyllische locaties. In de meeste cabana’s heb je de keuze tussen slapen in een slaapzaal of een privékamer. Verwacht geen luxe in deze berghutten. Je gaat back to basic: er is bijna nooit een douche aanwezig en de simpele toiletten bevinden zich buiten. Maar het is een bijzondere ervaring om wakker te worden op de mooiste plekken in de natuur. Veel cabana’s hebben bovendien een restaurant, zodat je na de wandeling van een lunch of diner kunt genieten. 

Avontuurlijke wandelen in Roemenië

Wil je het nog iets avontuurlijker aanpakken? Dan kun je in een refugiul overnachten. Dit is een schuilplaats in de bergen die oorspronkelijk is gebouwd voor het bergreddingsteam. Maar wie zijn of haar eigen slaapspullen meeneemt mag ook gratis gebruikmaken van deze simpele accommodaties. Een refugiul heeft vaak een prachtige, maar moeilijk bereikbare locatie in de bergen. De meeste schuilplaatsen zijn klein en geschikt voor slechts een paar wandelaars, al heb je de plek met wat geluk helemaal voor jezelf.

Wandelen in Roemenië: laat je inspireren

Meer lezen over wandelen in Roemenië? Reisbloggers Jessica heeft veel gewandeld in het Roemenië en schrijft erover op haar blog.

Plan jouw reis naar Roemenië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Roemenië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Adina, de reisexpert in Roemenië. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij Adina.

Beste reistijd Roemenië

Je plant je reis naar Roemenië het beste in het voor- of naseizoen. Zo vermijd je het drukke hoogseizoen en geniet je van prachtige landschappen. Hier lees je meer over de beste reistijd voor Roemenië.