Per jeep van de Boliviaanse zoutvlaktes naar de Chileense woestijn

De zoutvlakte Uyuni: niemandsland, dat is wat dit met recht te noemen is. Een geïsoleerd stukje Zuid-Amerika dat in drie dagen te verkennen is per jeep met chauffeur, van Uyuni in Bolivia naar San Pedro de Atacama in Chili. Een reis over de zoutvlaktes en door woestijnen, langs indrukwekkende rotsformaties, actieve vulkanen en lagunes vol flamingo’s. Een memorabele route door een constant wisselend landschap dat nog volledig wordt gedomineerd door de elementen.

Zoutvlakte Uyuni

Wat ooit begon als bescheiden handelsplaats is nu de toegangspoort tot de wereldberoemde zoutvlaktes waar jaarlijks zo’n 60.000 reizigers beginnen aan hun route richting Chili. Dit is Uyuni; een dorpje gelegen in het zuidwesten van Bolivia op ruim 3700 meter hoogte. Vol verwachting stappen we hier in onze jeep, de zanderige straten en drukke marktkraampjes van Uyuni achter ons latend – en daarmee het laatste stukje echt bewoonde wereld dat we voorlopig zullen zien.

Bijzondere foto’s op de zoutvlakte Uyuni

Al snel na vertrek wordt de horizon wit en doemt ’s werelds hoogst gelegen zoutvlakte voor ons op. Een immens gebied van ruim 10.000 vierkante kilometer waar je overdag niet genoeg zonnebrandcrème bij je kunt hebben en ’s nachts bij -10 onder drie dikke dekens kruipt. Salar de Uyuni is een plek van uitersten. Jaarlijks wordt er ongeveer 25.000 ton zout gewonnen op deze plek, voornamelijk door kleine familiebedrijfjes. Zij zijn – op de koloniën flamingo’s en een enkele viscacha na- zo’n beetje de enige inwoners van dit gebied. Behalve de surrealistische uitzichten over de zoutvlakte, is het vooral het gebrek aan optische diepte dat hier voor vermaak zorgt. In de verte zien we her en der jeeps met groepjes toeristen op het zout staan in de gekste poses. Het resulteert zonder meer in lachwekkende foto’s; iets waar onze chauffeur en gids Ricoberto inmiddels meer dan bedreven in is en graag bij assisteert.

Zoutvlakte Uyuni

Per jeep over de zoutvlakte Uyuni

We bevinden ons deze drie dagen op de Altiplano; een hoogvlakte ingeklemd tussen de bergen van de Andes. Nadat we de eerste indrukken van deze bijzondere plek op ons hebben laten inwerken en stevig hebben geluncht in een restaurant dat volledig is opgetrokken uit zout, stappen we weer in de jeep om de vlakte te doorkruisen. Ricoberto volgt de voor ons onzichtbare wegen over een volledig kale en spierwitte vlakte. In welke richting we ook kijken, aan de horizon glooien bergen en grillige vulkanen, waarvan een enkele zelfs actief en bedekt met een eeuwig laagje sneeuw. Terwijl we in de verte staren horen we dat we eigenlijk over de bodem van een meer heen rijden. In de prehistorie lag op deze plek namelijk een gigantisch meer, eentje die uiteindelijk volledig uitdroogte en de zoutvlakte blootlegde. En met het eilandje Inca Huasi in zicht komt deze geschiedenis ineens tot leven. We zetten voet aan land en slalommend tussen de muurhoge cactussen, hebben we een fenomenaal uitzicht over de uitgestrekte witte vlakte die aan onze voeten ligt. Net voordat we bij het zouthotelletje aankomen waar we de nacht zullen doorbrengen, stoppen we nog om de zonsondergang te bekijken. Goed ingepakt tegen de kou, zien we hoe de zon de zoutvlakte roze en oranje kleurt.

Zoutvlakte Uyuni

Lagunes en flamingo’s

Op de tweede dag van onze route maakt de zoutvlakte langzaam plaats voor begroeiing, met hier en daar een veld waar quinoa groeit en lama’s grazen. Kleine dorpjes zoeven aan ons voorbij, waar inwoners leven van kleinschalige landbouw, het hoeden van lama’s en – met hier en daar een hostel en winkel – ook van een stukje toerisme. We zijn onderweg naar Laguna Cañapa; een van de vele lagunes die we op onze weg zullen passeren. Op dit stuk van de route krijgt het landschap ook meer kleur, met bergen in alle aardtinten en aan de voet smaragdgroene of helderblauwe meertjes waarin flamingo’s resoluut rondstappen. Deze lagunes zijn een bijzondere afwisseling in het verder kale en lege landschap- alhoewel het eigenlijk nooit verveeld. Zoals onze gids ons zegt: “In het niets zie je hier alles.” En hij heeft gelijk. Naar dit landschap kan je uren staren. Het is leeg en verlaten maar vol van indrukken. Vanuit de jeep zien we hoe botsende temperaturen de lucht laten trillen en de wind kleine twisters maakt met losliggend zand.

Zoutvlakte Uyuni

Ontwaken onder de melkweg

Al vroeg kruipen we die avond onder de lamawol, want de wekker gaat op de laatste dag van de tour ver voor zonsopkomst af. Geen straf, want de vroege ochtend begroet ons met een overweldigende melkweg in een verder stikdonkere wereld. In het licht van duizenden sterren beginnen we aan de laatste kilometers. Terwijl de zon zich langzaam laat zien, naderen we de geisers Sol en Mañana; al van ver weg zien we hun rookpluimen in de lucht hangen. Voorzichtig stappen we door het rookgordijn en om de gloeiend hete geisers heen. Nog geen uurtje later baden we zelf in warm water; met uitzicht op een lagune die langzaam in het zonlicht wordt gezet, genieten we van een rustmomentje in de natuurlijke bronnen.

Zoutvlakte Uyuni

Sneeuw in de woestijn

En van het ene uiterste gaan we naar het andere, want zodra we de badkleding hebben verruild voor dikke truien, ontdekken we weer een ander bijzonder verschijnsel: sneeuw in de woestijn. We zijn langzaam de 5000 meter hoogte genaderd en te midden van het woestijnzand wandelen we tussen vlijmscherpe schotsen van verharde sneeuw. Ricoberto vertelt ons dat een paar maanden geleden alle omringende bergen wit waren. Die sneeuw is inmiddels gaan smelten, waardoor er alleen hier en daar nog wat zichtbaar is. De wind en grote temperatuurverschillen hebben daar samen een bizar landschap van gecreëerd, met puntige vormen van sneeuw en ijs, waarin je je voor even op een andere planeet waant.

De grens over

Vanaf hier leidt de weg ons door surrealistische woestijnlandschappen, kleurrijke lagunes en uiteindelijk richting de bergketen die Bolivia en Chili van elkaar scheidt. Een wapperende Boliviaanse vlag naast een piepklein kantoorgebouwtje verklapt dat we bij de grens zijn aangekomen. Binnen een paar minuten staan we met een gloednieuwe stempel in ons paspoort buiten en kunnen we gaan kennismaken met Chili. De hobbelige Boliviaanse woestijnpaden ruilen we in voor een perfect geasfalteerde weg door een weids landschap vol vulkanen en bergketens. Lama’s grazen langs de weg en in de verte zien we iets wat ons na drie dagen bijna vreemd is geworden: de bewoonde wereld.

 Zoutvlakte Uyuni 

San Pedro de Atacama en verder

Het einde van deze 3-daagse jeeptour betekent het begin van een reis door Chili. Het gezellige woestijnstadje San Pedro de Atacama leent zich goed als uitvalsbasis voor het verkennen van de omgeving. Bezoek bijvoorbeeld de indrukwekkende El Tatio geiser, ga op een dagtour door de Maanvallei of drijf in het zoute water van Laguna Cejar. Vanuit de stad Calama kun je op het vliegtuig stappen naar hoofdstad Santiago de Chili en je reisroute vervolgen.

Zelf naar de Zoutvlakte Uyuni?

Wil je zelf naar de Zoutvlakte Uyuni? Marion, onze Bolivia/Chili reisexpert kan je meer vertellen over alle mogelijkheden. Zo zijn er diverse overnachtingsmogelijkheden tijdens de 3-daagse jeeptour. Bij veel accommodaties op de route zijn de kamers volledig van zout gemaakt; een bijzondere ervaring! Je kunt daarbij kiezen voor basic familiehotels of opties met meer comfort. Marion adviseert je graag over de mogelijkheden.

 

Je eigen Chili met zoutvlakte Uyuni rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis Chili inclusief de Zoutvlakte Uyuni? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Marion, de reisexpert in Chili . Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Marion.

Reisexpert Marion woont al jaren in Chili en heeft er vele reizen begeleid. Zij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale reis. Geef Marion je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

Beste reistijd Chili

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!