Plasticvrij reizen in Zuid-Afrika

Zo gebruik je minder plastic tijdens je rondreis
Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

Zuid-Afrika reistips: zo reis je plasticvrij

Wegwerpplastic dat in de natuur belandt is een wereldwijd probleem. Daar wil je op reis natuurlijk niet aan bijdragen. Maar dat is niet altijd even gemakkelijk: het kraanwater in de meeste landen is niet drinkbaar. Wij hebben goed nieuws. Het kraanwater in Zuid-Afrika kun je wel veilig drinken! Geen reden dus om plastic flesjes mineraalwater te kopen. Met deze Zuid-Afrika reistips ontdek je wat je nog meer kunt doen voor een plasticvrije rondreis.

zuid-afrika reistips

Zuid-Afrika reistips – Veilig drinkwater

Het kraanwater in Zuid-Afrika is drinkbaar. Je hoeft je daarom geen zorgen te maken bij het spoelen na het tandenpoetsen, ijsklontjes in je frisdrank en gewassen rauwkost bij het diner. In sommige landelijke gebieden is het water minder betrouwbaar. In dat geval wordt het altijd vermeld door de accommodatie en bieden ze meestal gefilterd water als alternatief. Het kan zijn dat het kraanwater in Zuid-Afrika een smaakje heeft. Dat zegt niks over de veiligheid, maar je kan het simpelweg niet lekker vinden. In dat geval zijn er tal van oplossingen, waarvoor je geen plastic flesje hoeft te kopen.

zuid-afrika reistips

Fris mineraalwater in het hele land

Op rondreis door het warme Zuid-Afrika moet je veel water drinken. Dat geldt niet alleen voor toeristen, ook de bewoners moeten genoeg vocht binnenkrijgen. In Zuid-Afrika maken ze je dat wel heel gemakkelijk. Supermarkten en benzinestations in het hele land bieden tappunten met mineraalwater aan. Voor omgerekend zes eurocent per liter kun je jouw hervulbare waterfles vullen met fris en soms zelfs koud water. Dat lees je goed: zes eurocent voor een liter! Neem dus vooral je hervulbare flesje mee op reis. Reis je met een huurauto? Dan kun je aan het begin van je reis een grote vijf-liter fles water kopen en die onderweg steeds opnieuw bijvullen. In samenwerking met onze lokale reisexpert bieden ook steeds meer lodges bijvulpunten met fris mineraalwater.

zuid-afrika reistips

Zelf het kraanwater filteren

Heeft het water een smaakje of vertrouw je het toch niet helemaal? Dan kun je het kraanwater zelf filteren. Hoe? Met een handige filterfles. De Water-To-Go is een stoere fles met een ingebouwd filter. Je kunt de fles vullen met kraanwater en het meteen opdrinken. Het water wordt gefilterd voor het door de drinktuit naar buiten komt. De Water-To-Go filtert smaken, geuren, bacteriën, virussen, parasieten en sommige zware metalen. De Lifestraw Go werkt volgens hetzelfde principe: je zuigt het water door het filter naar boven. Vind je het handig om het gefilterde water over te gieten naar andere drinkflessen? Dan kun je kiezen voor de Grayl. Ook deze filterfles haalt alle nare geurtjes, smaken en ziekteverwekkers uit het water. Niet door een drinktuit, maar door een vacuümfilter naar beneden te drukken. Met deze filterflessen kun je tijdens een lange trekking zelfs water uit de rivier drinken. Mits die niet door een industrieel gebied stroomt, waar mogelijk chemicaliën worden gedumpt.

Wil je meer weten over deze handige filterflessen, hoe ze precies werken, wat ze filteren en welke het beste bij jou past? In dit artikel vergelijken we de meest gebruikte filterflessen.

Meer tips voor het verminderen van plastic afval

Buiten het verminderen van het gebruik van plastic flessen, zijn er nog veel meer soorten onnodig wegwerpplastics die je kunt vermijden. Bekijk de video en lees onze praktische tips:

  • Neem je eigen boodschappentas mee. In veel winkels krijg je automatisch een plastic zakje bij je boodschappen. Wanneer je een eigen tas bij je hebt, kun je een plastic zakje gemakkelijk weigeren.
  • Weiger plastic rietjes in drankjes. Een rietje lijkt klein, maar rietjes dragen wel degelijk bij aan de plasticsoep in de oceanen.
  • Op je hotelkamer liggen vaak toiletartikelen in plastic verpakkingen. Gebruik alleen wat je nodig hebt en gebruik zo veel mogelijk je eigen verzorgingsproducten.
  • Koop je onderweg een flesje frisdrank, dan is een glazen fles of een blikje beter dan een plastic flesje.

Zuid-Afrika reistips: spread the word!

Wij vinden het heel leuk om te horen hoe jij op reis plastic afval zoveel mogelijk probeert te vermijden. Misschien heb je zelf nog goede Zuid-Afrika reistips voor ons? Dan delen wij die weer met onze reizigers. Laat het ons vooral weten via Instagram, Facebook of door te mailen naar info@betterplaces.nl. Deel foto’s van het bijvullen van je fles op Instagram en Facebook en gebruik de hashtag #betterplaces. Ook kun je de hashtags #banthebottle #keepouroceansclean #refillmybottle #planetorplastic en #refillnotlandfill gebruiken.

Laat je wel eens een review achter op Tripadvisor of Google Reviews? Vermeld het dan ook vooral als een hotel de optie biedt om je eigen flesje bij te vullen. Zo bereiken we samen nog meer mensen in onze strijd tegen plastic afval!

Je eigen Zuid-Afrika rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis na het lezen van de Zuid-Afrika reistips? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Judith, de reisexpert die al jaren in Zuid-Afrika woont. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Judith.

Meer inspiratie voor je reis naar Zuid-Afrika

Wil je meer lezen over Zuid-Afrika en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de de leukste excursies of over de beste reistijd. Reisbloggers Daisy en Patrick zijn al meer dan twee jaar op wereldreis en hebben nog niet één plastic flesje water gekocht. Hoe ze dat doen lees je op hun blog over duurzaam reizen.

Maak kennis met Judith, de reisprofessional die al jaren in Zuid-Afrika woont. Zij is gespecialiseerd in het organiseren van individuele reizen. Stel met je rondreis Zuid-Afrika samen met Judith samen, helemaal zoals je zelf wilt. 

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!