PLASTICVRIJ REIZEN IN ZUID-AFRIKA - PRAKTISCHE TIPS

Ontvang vrijblijvend een voorstel op maat

In de meeste landen buiten Europa kun je het water uit de kraan niet drinken. Wel kun je overal drinkwater in plastic flessen kopen. Zeker in warme landen loopt het aantal plastic flessen wat je gebruikt dan al snel op. We geven je dan ook graag wat reistips over hoe je dit in Zuid- Afrika het beste kan aanpakken. Soms wordt het plastic wel gerecycled, maar hoe fijn zou het zijn als je niet bij hoeft te dragen aan de groeiende berg plastic afval en de plastic soep en je helemaal geen plastic flessen hoeft te kopen? Niet alleen plastic flessen, plastic afval in het algemeen is een groot probleem in Zuid-Afrika, omdat het land niet in staat is om plastic op een juiste manier te verwerken. De Top 3 van plastic afval dat in zee terecht komt bestaat uit flesjes, tasjes en rietjes! Als reiziger kun je helpen hier wat aan te doen, simpelweg door zo weinig mogelijk plastic afval te creëren. We geven je hier meer Zuid-Afrika reistips.

Goed nieuws! In Zuid-Afrika kun je water uit de kraan drinken

Het goede nieuws is dat je in Zuid-Afrika gewoon het water uit de kraan kunt drinken. Dus waterflessen kopen is helemaal niet nodig. Wel heeft het water soms een bijsmaakje. Maar daar kun je wat aan doen!

Better Places bans the plastic bottle

Better Places streeft ernaar dat onze reizigers in 2020 geen (wegwerp) plastic waterflessen meer gebruiken tijdens hun rondreis met Better Places. Ga jij met ons deze uitdaging aan? Hieronder geven we je graag een aantal praktische tips die je op weg helpen. Daarnaast geven we je tips die je helpen om ook ander plastic afval te beperken.

Zuid-Afrika Reistips -Tip 1: Neem een herbruikbare waterfles mee op reis

Zoals gezegd kun je in Zuid-Afrika veilig het water uit de kraan drinken. Op sommige afgelegen plaatsen kan het niet, maar dan hangt er een bordje bij de kraan. Daarnaast staan op steeds meer plekken tijdens je rondreis Zuid-Afrika grote hervulbare watercontainers, waar je je waterfles kunt bijvullen. Better Places reisspecialist Nina stimuleert de hotels en lodges waar we mee samenwerken om deze watercontainers te gebruiken. 

reistips Madagaskar

Reistips Zuid-Afrika – Tip 2: Neem een Lifestraw Go mee op reis

Het kraanwater heeft soms wel een bijsmaakje. Een goede oplossing is De LifeStraw Go 2-stage filtration. Bovenop zit een drinktuit en als je drinkt, zuig je het water door de filter (de straw). Het filter doodt 99,99% van alle bacteriën en protozoa’s en komt dus ook van pas in landen waar je het water niet uit de kraan kunt drinken. De Lifestraw Go 2-stage heeft ook een koolstoffilter, waardoor bijsmaken en geurtjes verdwijnen. De fles heeft een inhoud van 0,65 liter. Na 1000 liter komt er geen water meer door de filter en kun je de fles dus niet meer gebruiken.

In dit blog van Expeditie Aardbol lees je meer over het gebruik van de Lifestraw Go. Daarnaast legt dit filmpje van Lifestraw het gebruik van de Lifestraw Go goed uit.

Reistips Zuid-Afrika – Tip 3: Neem een Bobble fles mee op reis

In plaats van de Lifestraw kun je ook een  Bobble waterfles kopen. Het filter aan de bovenzijde zorgt ervoor dat bacteriën, chloor en smaakmiddelen uit het kraanwater gefilterd worden. De flessen zijn verkrijgbaar in 550 ml en in 650 ml. 

Zuid Afrika reistips

Reistip 4: Laat de gratis plastic flesjes op je kamer staan

Sommige hotels zetten bij wijze van service één of twee plastic flesjes water op je nachtkastje. Gebruik je ze, dan staan er de volgende dag netjes weer nieuwe flesjes. Laat deze staan en vul je eigen fles bij. Meestal kun je in de ontbijtzaal je waterfles bijvullen. Lukt dat niet vraag dan bij de receptie waar je je fles kunt bijvullen met drinkwater. Zo heb jij op een overnachting in ieder geval weer plastic bespaard. Gelukkig zijn er in Zuid-Afrika steeds meer hotels en lodges die in plaats van plastic flessen een karaf water op je kamer zetten.

Meer lezen over water zuiveren?

De drie mogelijke ziekteverwekkers in drinkwater zijn virussen, bacteriën en protozoa. In dit artikel lees je over welke maatregelen je kunt nemen om te voorkomen dat je ziek wordt door het drinken van water.

Meer Zuid Afrika reistips voor het verminderen van plastic afval

Buiten het verminderen van het gebruik van plastic flessen, kun je natuurlijk ook je steentje bijdragen om het gebruik van plastic in het algemeen te verminderen. Hieronder een paar praktische Zuid Afrika reistips:

  • Neem je eigen boodschappentas mee. In veel winkels krijg je automatisch een plastic zakje bij je boodschappen. Wanneer je een eigen tas bij je hebt, kun je een plastic zakje gemakkelijk weigeren. Dit scheelt een hoop plastic! Er zijn in Nederland handige opvouwbare en super lichte draagtassen te koop.
  • Weiger plastic rietjes in drankjes. Een rietje lijkt klein, maar rietjes dragen wel degelijk voor een belangrijk deel bij aan de plastic soep in de oceanen.
  • Op je hotelkamer liggen vaak toiletartikelen in plastic verpakkingen. Gebruik alleen wat je nodig hebt en gebruik zo veel mogelijk je eigen shampoo ed.
  • Koop je onderweg een flesje frisdrank, dan is een glazen fles of een blikje beter dan een plastic flesje.

Zuid Afrika reistips

Wat gebeurt er al in Zuid-Afrika?

Onze reisspecialist Nina helpt je graag op weg om zo min mogelijk plastic flessen te gebruiken tijdens je rondreis door Zuid-Afrika. Daarnaast maakt Nina het je zo makkelijk mogelijk, door hoteleigenaren te helpen veilig drinkwater aan te bieden. Bijvoorbeeld in de vorm van een tappunt met gefilterd water.

Spread the word!

Samen bereiken we meer. Ben je enthousiast over jouw methode om gebruik van plastic te verminderen, deel dat dan met anderen. Ook kun je het hotel waar je verblijft erop aanspreken als ze bijvoorbeeld als service wel gratis waterflessen op je kamer hebben gezet, maar er nergens een watercontainer staat waar je je eigen fles kunt bijvullen. Leg de ober uit, waarom je geen rietje wil, en de winkelbediende waarom je geen plastic zakje wil. Als veel reizigers hierop wijzen, dan komt de boodschap vast en zeker over!

Ben jij iemand die graag reviews achterlaat op sites als Tripadvisor, en het hotel heeft wel een water container, dan is het leuk om dat als pluspunt te vermelden.

Deel foto’s van het bijvullen van je fles of Lifestraw op Instagram en Facebook en gebruik de hashtag #betterplaces. Ook kun je de hashtags #banthebottle #keepouroceansclean #refillmybottle #planetorplastic en #refillnotlandfill gebruiken.

Jouw Zuid Afrika reistips om het gebruik van plastic te verminderen

Wij zijn heel benieuwd naar jouw favoriete methode om het gebruik van plastic in het algemeen en waterflessen in het bijzonder te verminderen. Welke van bovenstaande Zuid Afrika reistips is jouw favoriet? Of heb jij een andere tip, die we nog niet hebben vermeld? Laat het ons weten via facebook of Instagram of mail ons op info@betterplaces.nl .

Reisexpert Nina woont al jaren in Zuid-Afrika. Zij helpt je graag bij het samenstellen van je ideale reis. Geef Nina je wensen door en zij stuurt je een voorstel op maat.

Je eigen Zuid-Afrika rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere Zuid-Afrika rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Nina, de reisexpert in Zuid-Afrika. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Nina.

Elke maand het laatste reisnieuws en insider tips van onze experts?

* Verplicht veld
We hebben je toestemming nodig! *

Je bent succesvol ingeschreven!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

Roadtrip Marokko

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!

You have Successfully Subscribed!