Maak je reis naar Kroatië extra avontuurlijk en kies voor de trein of je eigen auto. Dat is comfortabel, duurzamer en geeft je de vrijheid om meer plekken te ontdekken. We snappen dat de alternatieven voor vliegen niet voor iedereen mogelijk zijn. Kun je dan beter thuisblijven? Niet meer reizen heeft grote gevolgen voor de lokale economie, de mensen die werken in het toerisme en de natuur.

Wij geloven dat het toerisme veel goeds brengt, mits het op de juiste manier gebeurt. Bij het samenstellen van onze reizen maakt onze lokale reisexpert gebruik van de checklist voor duurzaam reizen. Zo zorgen we ervoor dat jouw reis een zo groot mogelijke positieve impact heeft en dat de klimaatschade zoveel mogelijk beperkt blijft. Om inzicht te krijgen in de effecten van onze reizen naar Kroatië, beoordelen we de reisroutes met een uitgebreide impactscore. Zo kunnen we zien wat er goed gaat en waar nog ruimte is voor verbetering. De scores vind je in de Eerlijke Reiswijzer van Kroatië. Op deze pagina geven we een toelichting bij de impactscores.

Met de eerlijke reiswijzer willen we op een transparante en positieve manier duidelijk maken dat we niet per se minder, maar vooral anders moeten reizen. 

Ik ben benieuwd

wandelen in berggebied

Het belang van toerisme in Kroatië

In de hele Europese Unie is er geen ander land dan Kroatië waar zo'n groot aandeel van het Bruto Nationaal Product (BNP) door toerisme wordt gegenereerd. Maar liefst 21% van het BNP is afkomstig van de toeristische sector. Dat betekent ook dat Kroatië zeer afhankelijk is van inkomsten hieruit. In 2019 was toerisme direct verantwoordelijk voor bijna 100.000 banen. Daarin zijn alleen banen meegenomen van personeel in bijvoorbeeld hotels, restaurants en tourbureaus en niet alle indirecte banen die toerisme ook nog creëert. Ter illustratie: tijdens de Covid pandemie daalde het aantal banen in toerisme met ruim 11.000. Wanneer we minder zouden reizen, heeft dit dan ook grote gevolgen voor de economie en werkgelegenheid in Kroatië.

Positieve impactscore

Ben je benieuwd waar we de impactscore op baseren? Hier vind je een uitgebreid overzicht van de criteria die we gebruiken bij het bepalen van de impact van onze rondreizen door Kroatië. In de infographics op deze pagina zie je de gemiddelde scores van de geboekte reizen naar Kroatië in 2023.

Overnachtingen

Overnachten in accommodaties die goed zijn voor jou, voor de lokale bevolking, de natuur en voor het klimaat, is een goede manier om de positieve impact van een reis te vergroten. Door in een land als Kroatië de grote resorts links te laten liggen en in plaats daarvan te verblijven in kleinschalige accommodaties, draag je actief bij aan een duurzamere vorm van reizen. Onze lokale reisexpert in Kroatië maakt voor alle Kroatië reizen zoveel mogelijk gebruik van accommodaties die kleinschalig zijn (maximaal 16 kamers) en waar duurzaam wordt gewerkt. Voor de selectie van hotels in Kroatië wordt gebruikt gemaakt van een lijst met criteria voor duurzame hotels

hotels in Kroatië

Excursies

Een van de beste manieren om een positieve impact te maken met je reis, is door contact te maken met de bevolking. Door met een lokale gids op pad te gaan of een activiteit te ondernemen waarbij je de inwoners ontmoet, profiteren zij zoveel mogelijk van jouw bezoek aan hun land. In de Kroatië reizen zitten standaard een aantal van dit soort activiteiten opgenomen. Zo maak je in Dubrovnik een stadswandeling met een gids en maak je in Istrië kennis met de gastronomie door met een Kroaat en twee honden opzoek te gaan naar truffels. Een ander hoogtepunt is de zeilexcursie van twee dagen en een kajaktocht op de Mreznica. Je kunt met je reis nog meer positieve impact maken door naast deze activiteiten ook nog optionele excursies in Kroatiëop te nemen in je reis, zoals een kookworkshop in Istrië en een trektocht door de natuur met een lokale gids.

Lokale chauffeur

 

 

Natuur en cultuur

Bij Kroatië wordt al snel gedacht aan de stranden of culturele steden als Dubrovnik, maar het land telt ook 8 nationale parken en nog eens 11 beschermde natuurparken. Natuurconservatie is een belangrijk punt in de gebieden die veel toeristen trekken, waarvan Plitvice Lakes National Park de bekendste is. Het park is tevens UNESCO werelderfgoed en trekt maar liefst 1 miljoen bezoekers per jaar. Het is logisch dat dit soort bezienswaardigheden in Kroatië op een reisroute staan. Onze lokale reisexpert zorgt er echter wel voor dat het bezoek zo duurzaam mogelijk wordt ingericht. Bijvoorbeeld door alternatieve wandelroutes te kiezen en in het park te overnachten. Dit draagt ook nog eens bij aan de ervaring als reiziger. Bezoek je Kroatië in juli of augustus, dan kan de reisexpert je ook aanraden om een alternatief voor Plitvice en eventueel andere populaire plekken op te nemen in het programma.De entreegelden van de parken komen ten goede aan de bescherming van de natuur in Kroatië en het onderhoud van de faciliteiten in de parken.

Slow travel

Bij het samenstellen van onze reizen proberen we het aantal kilometers dat reizigers afleggen te beperken. Zo houden we de CO2-uitstoot door vervoer zo laag mogelijk. Een bijkomend voordeel van slow travel, is dat reizigers langer in gebieden verblijven zodat de nadruk meer komt te liggen op beleving. Op die manier kun je een plek echt leren kennen en is er ook voldoende gelegenheid voor oprechte ontmoetingen met de inwoners van het land en gebied.

Doordat het team het land erg goed kent hebben we echt in pareltjes overnacht, zoals bijvoorbeeld in Skradin bij een familie die tijdens ons verblijf liters tomatensaus en pruimenjam aan het maken was en waar we gewoon hun verkoelende jacuzzi, buitenkeuken en wasmachine mochten gebruiken. We hebben veel wandelroutes gelopen en hebben echt verborgen plekjes ontdekt, zoals bijvoorbeeld langs een rivier met mini via ferrata boven het water.

Wat we nog meer doen

Bij het vergroten van onze positieve impact en het minimaliseren van onze negatieve impact, zijn er ook allerlei acties die we ondernemen die lastig te meten zijn. Zo stimuleren we onze reizigers om vaker plantaardig te eten, minder wegwerpplastics te gebruiken en overtoerisme te voorkomen.

Vegetarisch eten

Een effectieve manier om je eigen ecologische voetafdruk laag te houden is door vegetarisch of veganistisch te eten. Traditioneel gezien is de Kroatische keuken er eentje vol vlees en vis. Maar ook hier geldt: tijden veranderen. De vraag naar vegetarische en veganistische gerechten groeit, zeker ook vanuit de vele toeristen die jaarlijks naar het land toekomen. Steeds meer restaurants passen hierop hun menukaart aan. In de toeristische steden, zoals Dubrovnik, Split en Zagreb zal je totaal geen moeite hebben met vegetarisch eten in Kroatië. Daarnaast is de sterke Mediterraanse invloed een zegen voor alle vegetariërs. Aan de kust is de Italiaanse keuken dominant en pizza's en pasta's zijn nu eenmaal makkelijk aan te passen zonder vlees. In het binnenland is de keuken anders en heb je het als vegetariër lastiger. In Kroatië is het ook niet overal vanzelfsprekend dat vegetarisch eten betekent dat je ook geen kip (of vis) eet, wees dus duidelijk! Een aantal lokale gerechten die je als vegetariër zonder problemen kunt bestellen zijn sataraš (groentenstoof), abšmalcane mahune (boontjes met knoflook, boter en broodkruim) en kupus na tabak (fijngesneden kool met aardappel en knoflook). 

Plasticvrij reizen

Het kraanwater is veilig drinkbaar in Kroatië, wat er voor zorgt dat plasticvrij reizen over het algemeen goed te doen is. In de meeste dorpen staan bovendien drinkfonteintjes waar je een flesje kan vullen. Neem daarom zeker een hervulbare waterfles mee op reis, zo is het niet erg moeilijk om het gebruik van plastic flesjes onderweg te vermijden. Bij Better Places stimuleren we de ondernemers waar we mee samenwerken ook om alternatieven te bieden voor plastic flesjes water. In het geval dat accommodaties toch nog plastic flesjes en andere wegwerpproducten gebruiken, zoals kleine shampoo- en zeepverpakkingen, adviseren wij reizigers deze te laten staan en hun eigen producten te gebruiken. Lees meer over plasticvrij op reis

Kajak fahren bei der Slowenien Kroatien Reise

Impact op het klimaat

Naast de positieve effecten, veroorzaakt reizen ook klimaatschade. Dat komt vooral door het vervoer van en naar de bestemming, maar ook het vervoer ter plekke veroorzaakt broeikasgassen. Wij stimuleren onze reizigers om zoveel mogelijk te kiezen voor het minst schadelijke transport.

CO2-uitstoot van de reis naar Kroatië

De meeste reizigers laten voor een reis naar Kroatië het vliegtuig staan, wat de beste manier is om de negatieve impact van je reis te verminderen. De gemiddelde uitstoot van een retourvlucht naar Kroatië (Amsterdam-Zagreb) is 501kg CO2e (Bron: Atmosfair). De gemiddelde uitstoot van de retourreis met de auto is 394kg CO2. Qua afstand is met de auto naar Kroatië reizen goed te doen en je bespaart hierdoor ook de kosten van een huurauto. De beste keuze voor een reis met zo min mogelijk negatieve impact is met de trein naar Kroatië gaan. De uitstoot is dan slechts 16kg CO2 (Bron: Green Tickets). De treinreis is prima te doen en zo maak je van je reis naar de bestemming al een hele belevenis. Onze lokale reisexpert kan je informeren en adviseren over het uitstippelen van de beste route met mooie stops onderweg.

Retour Amsterdam-Split uitstoot per persoon per vervoersmiddel

Auto o.b.v. 2 personen

Bronnen: Atmosfair en  Green Tickets

Ben je benieuwd hoe we de berekening van de CO2-uitstoot van je vliegreis naar Kroatië maken? Hier lees je precies welke rekenmethodes en tools we gebruiken bij het berekenen van CO2-uitstoot per vervoersmiddel.

 

Travelife Certificering logo Travelife

Travelife is een certificeringsprogramma voor duurzame ondernemers in het toerisme. Wij verwachten van al onze lokale reisexperts dat ze binnen twee jaar na de start van onze samenwerking het Travelife Partner-certificaat halen of een ander vergelijkbaar certificaat dat erkend wordt door de GSTC. Ter ondersteuning bieden wij onze reisexperts webinars waarin we ze begeleiden in het certificeringsproces. Onze lokale reisexpert in Kroatië is Travelife Certified.

De noodzaak van duurzamer toerisme

De enorme aantrekkingskracht van Kroatië als toeristische bestemming heeft ook een keerzijde. Het land heeft op veel plekken te kampen met overtoerisme. De grote toeristenstromen leggen een hoge druk op de natuur, de voorzieningen en de leefbaarheid voor de bevolking. Bovendien heeft de grote vraag naar vakanties in Kroatië, met name langs de Adriatische kust, er de afgelopen decennia voor gezorgd dat accomodaties en andere voorzieningen zich razendsnel ontwikkelden – niet altijd met duurzaamheid in het oog. Inmiddels worden de gevolgen van de groeiende impact op het klimaat steeds duidelijker. Zo is de Adriatische Zee zeer kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. Dat is in de eerste plaats bedreigend voor de ecosystemen, maar op termijn ook voor de toeristische sector en daarmee de economie. Want wanneer de grootste trekpleisters van het land minder aantrekkelijk worden, bijvoorbeeld door vervuilde stranden of aangetast koraalrif, dan bestaat het risico dat bezoekersaantallen dalen en de economie het zwaar krijgt.

Niet meer naar Kroatië gaan is dan ook geen oplossing voor het probleem van overtoerisme. Omdat Kroatië zo sterk afhankelijk is van inkomsten uit toerisme zou dit immers weer andere grote problemen veroorzaken. Spreiding van toerisme is daarentegen wel een oplossing. Door reizigers aan te moedigen buiten het hoogseizoen te reizen en onze routes zo samen te stellen dat ook de minder bekende plekken worden bezocht, zetten wij ons in om overtoerisme tegen te gaan. Reizen buiten de gebaande paden levert bovendien vaak de meest bijzondere reiservaringen op!

logo voetafdrukBetter Places is gestopt met het compenseren van de CO2-uitstoot van haar reizen. In plaats daarvan willen wij de CO2e-uitstoot van al onze reizen elk jaar met 5% verminderen. Wij investeren voor elke reiziger een bedrag in projecten voor duurzame energie of biodiversiteit.