Met de Dopper naar Bali

Bali is goed op weg, maar is er nog lang niet. Wist je dat een gemiddelde reiziger tijdens het reizen ruwweg twee tot drie liter vocht (met name water) per dag tot zich neemt? Goed idee, denk je. Uitdroging moet je immers voorkomen. Maar is dat ook nog wel zo’n goed idee als je je bedenkt dat het vocht doorgaans in verpakkingen van een halve liter geconsumeerd wordt? Reken maar uit, dat zijn minimaal vier plastic flessen per persoon die dagelijks in het milieu belanden. Ai, dat is minder goed, niet waar?

Thuis sta je er dikwijls niet bij stil. Je draait de kraan open en je hebt helder zuiver drinkwater. Wanneer je op reis bent, ligt dat toch vaak net even anders. Drinkbaar water uit de kraan is geen vanzelfsprekendheid. Toch hoef je niet automatisch naar de (kleine) plastic flessen te grijpen. Tijdens mijn reis naar Bali met mijn dochter (6 jaar) en partner, ontdekten we dat het reduceren van voorverpakt water echt niet zo moeilijk hoeft te zijn.

Feit: 30 miljoen plastic flessen per maand (!) op Bali

Laat ik eerst met een schokkend getal beginnen: elke maand worden er op Bali 30 miljoen plastic flessen gekocht, gebruikt en weggegooid. Sommigen worden gerecycled of hergebruikt, de meeste flessen wacht een carrière als vuilnis. Het ecosysteem van een klein eiland als Bali kan dit absoluut niet bolwerken. Het zal dan ook niet lang duren voor de situatie ondraagbaar wordt.

Niet alleen boeren hebben last van de plastic rotzooi, maar ook surfers onder vinden hinder van de plastic troep en om over de natuur op het eiland nog maar te zwijgen. Bedenk dat een fles er gemiddeld 450 tot zelfs 1000 jaar over doet om af te breken, snap je de noodzaak dat dit een halt moet worden toegeroepen.

Reistip Bali: Refill my bottle

Een goed initiatief is Refill my Bottle. Refill my Bottle (voorheen Refill Bali) is gestart door Book Greener, waarbij zo’n vijftig reisbedrijven zijn aangesloten. Ze willen ervoor zorgen dat er zo veel mogelijk plekken zijn, waar je een hervulbare waterfles kunt bijvullen. Er wordt samengewerkt met een bedrijf dat waterfilters levert.

Voor mijn vertrek naar Bali download ik de app, zodat ik eenmaal op de plaats van de bestemming eenvoudig toegang heb tot zuiver drinkwater, zonder daarmee het milieu te belasten. Het werkt als volgt: de app toont je waar je je Dopper kunt vullen. Soms is dat tegen een kleine vergoeding, maar op de plekken die wij aandeden was het veelal gratis. Echter, zelfs wanneer er een bijdrage gevraagd wordt, is dat nog altijd goedkoper dan wanneer je een milieubelastend plastic fles in de supermarkt aanschaft. Een flesje (0,5 liter) kost gemiddeld 1.500 roepia. Slechts een maal hoefde wij onze portemonnee te trekken om de Dopper te laten vullen. De “schade”? 1.000 roepia.

Benieuwd naar reiservaringen van reizigers naar Indonesië? Lees het hier!

Vrijwel wekelijks komen er nieuwe adressen bij die participeren in het Refill Bali initiatief, en niet alleen op Bali. Inmiddels toont de app ook refill stations op de Gili-eilanden, Nusa Lembongan, Java en Flores. Hopelijk komen er ook meer spots in het meest populaire toeristenoord Kuta, want, tot mijn grote verbazing, zag ik op de app dat daar tijdens onze reis, slechts twee deelnemers waren. Onbegrijpelijk dat het drukst bezochte stukje Bali zo weinig mogelijkheden faciliteert tot het reduceren van plastic afval.
De ene keer werden we met open armen ontvangen, een andere keer keek men verrast op, wanneer we met onze Doppers in de hand naar een reflill station informeerden, maar altijd werden onze flessen met een grote glimlach gevuld.

Reistip Bali: Hoe kun je de hoeveelheid plastic afval beperken?

Wil je helpen het plasticgebruik terug te dringen? Hieronder een paar praktische tips:

  • neem een eigen draagtas mee, zodat je tijdens de reis geen plastic tasjes hoeft te accepteren (er zijn handige, opvouwbare draagtassen te koop, bijvoorbeeld bij de Hema). In Indonesië krijg je bij alles wat je koopt automatisch een plastic tasje, en vaak is dit helemaal niet nodig. Wanneer je een eigen tas bij je hebt, kun je een plastic tasje weigeren.
  • Weiger plastic rietjes in drankjes (je moet het er echt bij zeggen wanneer je bijvoorbeeld een fruit juice bestelt, want dit is een automatisme). Neem je eigen stalen rietje of papieren rietjes mee. Je kunt deze eenvoudig via bijv. Bol.com bestellen (zoek naar stalen rietjes of papieren rietjes).
  • neem je eigen toiletartikelen mee en gebruik niet de shampoo, zeep etc van hotels die vaak in plastic flesjes of in plastic verpakkingen zitten.
  • neem je eigen, wasbare laundry-bag mee, zodat je niet de plastic waszakken van hotels hoeft te gebruiken.
  • Koop je onderweg een flesje cola, dan is een glazen fles of een blikje beter dan een plastic flesje.
  • Vraag in restaurants om drinking water in plaats van mineral water. Het eerste krijg je in een karaf, de tweede in – je raad het al – een plastic fles (uitzonderingen daargelaten). Neem ook geen rietjes, want die zijn eveneens van plastic vervaardigd.
  • Ben je dan toch op een plek waar je enorme dorst krijgt en je echt enkel plastic kunt krijgen, zorg dan dat het niet achteloos weggegooid wordt. Op steeds meer plekken staan gescheiden afvalbakken. Deponeer het in de juiste bak, zodat het hergebruikt kan worden.

Better Places helpt al jaren mee om de hoeveelheid plastic op reis te reduceren.

Spread the word!

Samen bereiken we meer. Ben je enthousiast over jouw methode om geen plastic waterflessen te gebruiken, deel dat dan met anderen. Ook kun je het hotel waar je verblijft erop aanspreken als ze bijvoorbeeld als service wel gratis waterflessen op je kamer hebben gezet, maar er nergens een watercontainer staat waar je je eigen fles kunt bijvullen. Leg de ober uit, waarom je geen rietje wil, en de winkelbediende waarom je geen plastic tasje wil. Als veel reizigers hierop wijzen, dan komt de boodschap vast en zeker over!

Ben jij iemand die graag reviews achterlaat op sites als Tripadvisor, en het hotel heeft wel een water container, dan is het leuk om dat als pluspunt te vermelden.

Deel foto’s van het bijvullen van je fles of Lifestraw op Instagram en gebruik  de hashtag #betterplaces. Ook kun je de hashtags #banthebottle #keepouroceansclean en  #refillnotlandfill gebruiken.

Plan jouw reis naar Indonesië

Ben je op zoek naar een bijzondere Indonesië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Emile en Nettert, de reisexperts in Indonesië. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Emile en Nettert.